Cityfab3 stelt waterstraalsnijmachine ter beschikking: 'Snijdt met uiterste precisie'

© Citydev
| De krachtige waterstraal van de machine snijdt moeiteloos en met uiterste precisie elk materiaal.

Cityfab3, een van de drie fablabs in Brussel heeft nu ook een waterstraalsnijmachine. De krachtige waterstraal van de machine snijdt moeiteloos en met uiterste precisie elk materiaal, van plastic over metaal tot marmer.

"Het is een heel krachtige tool," zegt Maïté Dupont van citidev.brussels. "Je kan er dingen mee doen die niet mogelijk zijn met een gewone snijmachine. Bovendien is zo'n machine heel duur en kunnen makers dat niet betalen. Het biedt dus een opportuniteit voor grotere en moeilijkere projecten."

Volgens citidev.brussels kan je werkelijk alles met de machine doen. Creatievelingen hebben ze al gebruikt om lokaal lampen te maken, maar ook fietsen, gootstenen of spiegels met een persoonlijke touch behoren tot de mogelijkheden. De machine staat in Cityfab3 in Anderlecht. Iedereen die een opleiding van een halve dag volgt, mag ze gebruiken.

Economische transitie

Cityfab3 bestaat sinds begin 2019 en is het derde fablab in Brussel. Daar kunnen kunnen lokale producenten aan de slag met digitale machines en professioneel materiaal. Ze wisselen er ervaringen uit en maken er samen hun project waar. Cityfab3 is toegespitst op liefhebbers van stedenbouw en architectuur, en op productontwerpers. Wie een project wil realiseren, kan er terecht voor technische ondersteuning.

"Uit de coronacrisis leerden we dat het Gewest zich moet kunnen aanpassen en snel moet kunnen inspelen op nieuwe situaties," zegt Benjamin Cadranel, administrateur-generaal van citydev.brussels. "De fablabgebruikers weten hoe die beperkingen om te toveren tot opportuniteiten. Ze werken met wat ze hebben, en stemmen zich af op de noden. En tijdens de pandemie toonden de fablabs en de makers hoe onmisbaar ze zijn voor Brussel."

"Productieruimten in de stad houden is een prioriteit in het economische transitiebeleid van de Brusselse regering," voegt Barbara Trachte, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest belast met Economische Transitie, toe. "Door in de fablabs te investeren en er spitstechnologie zoals de waterstraalsnijmachine te installeren, kunnen innoverende ontwerpers en ondernemers hun projecten en ideeën ontwikkelen zonder grote risico's te lopen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?