Clerfayt: ‘Buste Nols is geen verheerlijking van zijn daden’

© Dieter Telemans

Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) gaat niet in op de eis van anti-racisme en -discriminatieorganisatie MRAX om de buste van oud-burgervader Roger Nols weg te halen uit het gemeentehuis. “De buste laat ons toe om de bevolking, meer bepaald de jongeren, te herinneren aan wat er vroeger allemaal gebeurd is”, aldus Clerfayt.  

Bustes van oud-burgemeesters plaatsen in het gemeentehuis waar ze actief waren: het is een traditie waar meer en meer kritiek op komt. Na de rel rond de buste van ex-burgemeester van Brussel Yvan Mayeur, wil anti-racisme en-discriminatieorganisatie MRAX nu dat de beeltenis van voormalig burgervader Roger Nols uit het gemeentehuis van Schaarbeek verdwijnt.

‘Verkeerd om herinnering aan Nols uit te wissen’
Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (DéFI) vindt het weghalen van de buste van Nols evenwel geen goed idee.

“Meneer Nols maakt deel uit van een zwarte pagina uit de geschiedenis van onze gemeente, maar het is verkeerd om de herinneringen aan deze man zomaar uit te wissen.”

“De buste is allesbehalve een verheerlijking van zijn daden maar laat ons toe om de bevolking, meer bepaald de jongeren, te herinneren aan wat er vroeger allemaal gebeurd is."

"Nols is meerdere malen op democratische wijze verkozen tot burgemeester. In het begin van zijn mandaat had hij een oprechte belangstelling voor zijn medeburgers, maar na verloop liet hij zich in met xenofobe en racistische principes.”

‘Samen strijd tegen racisme verderzetten’
Een beter geïnformeerde bevolking zou Nols uiteindelijk de rug toekeren en wegstemmen. “Dit deel van onze geschiedenis moet ons uitdagen om de strijd tegen racistisch gedachtengoed verder te zetten”, zo analyseert Clerfayt.

“Ik ben blij dat er vandaag geen enkele persoon met extreme idealen in onze gemeenteraad vertegenwoordigd is. In de toekomst wil ik er samen met MRAX over waken dat dit zo blijft. Ze hebben zich daarin altijd een effectieve partner getoond.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook