Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag
© Ivan Put | De nieuwe dierencode van Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) moet onder meer duidelijkheid scheppen over welke dieren wel en niet toegelaten zijn als huisdier.

Clerfayt (Défi) stoft dierencode af met nieuwe versie

GR
© BRUZZ
05/10/2019

Brussels minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) vaardigt een nieuwe lijst uit die bepaalt welke dieren in het Brussels gewest toegelaten zijn als huisdier. De oude code was volgens Clerfayt dringend toe aan een update. “De huidige reglementering is verouderd. Roofvogels bijvoorbeeld worden al te vaak uit hun natuurlijke habitat gehaald. Met deze nieuwe code komt daar een einde aan.”

De Brussel Code of Animal Welfare. Dat is de internationaal klinkende naam van de nieuwe Brusselse dierencode. Het is een lijst van alle dieren die in het gewest toegelaten zijn als huisdier. Deze opgefriste uitgave vervangt het voorgaande exemplaar uit 1986 en werd opgemaakt in samenwerking met Leefmilieu Brussel.

"Sommige mensen deinzen er vandaag niet voor terug om roofvogels in huis te halen, weg van hun natuurlijke habitat. Dat zorgt voor het nodige dierenleed, ook al omdat er voor het dier vaak te weinig leefruimte voorzien is."

Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Dierenwelzijn

Bernard Clerfayt (Défi), Minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag

“Het was hoog tijd om de oude versie af te stoffen en op te frissen. Sommige mensen deinzen er vandaag bijvoorbeeld niet voor terug om roofvogels in huis te halen, weg van hun natuurlijke habitat. Dat zorgt voor het nodige dierenleed, ook al omdat er voor het dier vaak te weinig leefruimte voorzien is. Daar bovenop zijn de dieren soms gewoon een gevaar voor de maatschappij’, legt Brussels minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) uit aan La Dernière Heure.

Clerfayt belooft verder vergunningen in te voeren voor wie een reptiel als huisdier wil en te blijven investeren in de opleiding van dierenwelzijnsambtenaren om toe te zien op de naleving van de nieuwe reglementering.

“Zij moeten nauw gaan samenwerken met de mensen van de gemeenschapswacht en politieagenten die speciaal op dit domein zullen worden ingezet", klinkt het.

Naast code ook duivenplan op til

De minister wil in combinatie met deze maatregelen ook de controle op dierenproeven verhogen. "Er zijn nog steeds zes of zeven centra in het Brussels gewest die hier gebruik van maken. Een verbod lost het probleem niet op. We moeten een wettelijk kader creëren om het dierenleed tot een minimum te beperken.”

Tot slot maakt Clerfayt werk van een duivenplan. "Het zaad dat vandaag aan de duiven gevoederd wordt, is schadelijk voor andere vogels zoals mussen. We moeten daarom nadenken over andere methodes die ongevaarlijk zijn”, aldus Clerfayt nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, dierencode, Bernard Clerfayt, reptielen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni