Close: één politiecommando voor grote evenementen

© PhotoNews
| 8 december 2018: politie te paard tijdens manifestatie gele hesjes. Zulke grote betogingen zouden beter gecoördineerd moeten worden, vindt Close.

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel, pleit vrijdag voor een eenheid van politiecommando voor grote evenementen in de hoofdstad, in navolging van die voor Europese toppen. Hij blijft wel tegen een eengemaakte Brusselse politiezone.

Dergelijke gecentraliseerde politieoperaties, onder commando van de hoofdcommissaris, bestaan al voor de Europese toppen, maar Close wil ze uitbreiden naar grote evenementen, "namelijk die waarop we kunnen anticiperen". Dat zegt hij in de kranten La Libre en La DH.

De burgemeester denkt bijvoorbeeld aan oudejaarsnacht, waarvan de laatste editie ontsierd werd door rellen in verschillende Brusselse gemeenten. "We moeten ook kijken naar waar het evenement plaatsvindt, op welk grondgebied en in welke gemeente. Zaak is alle mogelijke capaciteiten te mobiliseren. Dat betekent niet alleen de politie, maar ook de MIVB, de brandweer, de procureur des Konings, het leger en de hulpdiensten," aldus Close.

Hij roept de federale overheid op de 500 politieagenten aan te werven die de stad Brussel te kort heeft. "Wij zijn bereid ze zelf te betalen, maar het is aan de federale overheid om hen te rekruteren."

Close blijft bij zijn eerder standpunt over een eenmaking van de politiezones: de eenmaking is geen oplossing, vindt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?