Burgemeester van Brussel Philippe Close

| Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS).

Close: 'Eengemaakte politiezone is niet de oplossing'

SN
© Belga - BRUZZ
06/01/2019
Updated: 07/01/2019 19.29u

Om rellen zoals die tijdens oudejaarsnacht adequaat te kunnen aanpakken, is een eengemaakte Brusselse politiezone "de enige oplossing". Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zondag gezegd op VTM. Brussels burgemeester Close (PS) spreekt dat maandag tegen: "We hebben vooral meer agenten nodig."

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) was maandag te gast bij BX1. Daar gaf hij onder andere zijn reactie op de aloude discussie over de Brusselse politiezones, die weer oplaait na de rellen van 31 december. Close denkt niet dat een fusie van de politiezones daar het juiste antwoord op is.

"De oplossing voor dit geweld is meer politieagenten aanwerven. Er zijn 500 inspecteurs te kort in alle Brusselse politiezones. Het is de federale regering die hen moet aannemen, wij zijn bereid om hun loon te betalen."

Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) laat weten dat hij dezelfde mening is toegedaan. "In vergelijking met andere grote Belgische steden, telt de Brusselse politie relatief minder agenten." Er is ook geen federale politiereserve meer, die tijdens dergelijke rellen de Brusselse politie had kunnen ondersteunen. "Nu moet de lokale politie vaak de federale ondersteunen."

'Fusie is onafwendbaar'

Eerder deze week stelde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zich vragen bij de planning van de politie in Brussel, die niet kon voorkomen dat er zich tijdens de nacht van 31 december op 1 januari rellen voordeden in verschillende Brusselse gemeenten.

Zondag zei De Crem, die enkele weken geleden minister werd, dat een eengemaakte politiezone de logische oplossing is om het politiewerk in het Brussels gewest efficiënter te doen verlopen.

"Een eengemaakte politiezone in Brussel is de enige oplossing, met een eenheid van commando om de zaken in kaart te kunnen brengen, om ze te kunnen voorbereiden en om de gepaste personeelsformaties op het toneel te gaan sturen", zei De Crem.

"Dit is onafwendbaar. De gebeurtenissen van de laatste dagen, die voor heel wat verwarring hebben gezorgd, zullen de politiek in de richting duwen van die eengemaakte zone, dat kan niet anders", aldus De Crem. Hij zal ter zake het voorbereidende werk doen, want "dit zal in elk geval op de tafel komen bij de vorming van een volgende federale regering".

'Inschattingsfout'

Volgens De Crem heeft de politie de situatie verkeerd ingeschat. "Men heeft dus oorspronkelijk geen versterking gevraagd. Er was een permanentie in Brussel Hoofdstad-Elsene met vertegenwoordigers van de verschillende politiezones en van de federale politie. Men wist dus dat men versterking kon aanvragen, maar men heeft dat niet gedaan."

Versterking zou pas later zijn aangevraagd. "Wanneer de rellen zijn uitgebroken met de vernielingen en de plunderingen, dan pas heeft men gereageerd. De versterking is dan onmiddellijk ter plaatse gekomen en men heeft gezegd dat die versterking voldoende was."

Dat die versterking voldoende was, is volgens De Crem ook een 'inschattingsfout.' Volgens hem heeft de politie zich "niet voldoende voorbereid en heeft ze niet adequaat gehandeld op oudejaarsnacht."

Ook N-VA wil één politiezone

Wie alvast op de lijn van De Crem zit, is oppositiepartij N-VA. "Over één zaak zijn wij en minister De Crem het roerend eens: een eengemaakte politiezone en bevelsstructuur zijn dringend nodig. Onze partij vraagt dit al sinds mensenheugenis", zeggen parlementsleden Koenraad Degroote, Cieltje Van Achter en Karl Vanlouwe.

"Alleen zo kan je de chaos van afgelopen oudejaarsnacht gepast aanpakken. Die fusie is uiteindelijk een verantwoordelijkheid van de Brusselse politici."

'Niet politie viseren, maar Moureaux'

De N-VA'ers zijn het niet met De Crem eens wanneer hij het optreden van de politie tijdens de oudejaarsnacht een inschattingsfout noemt. "Waarheid is dat niet de politie moet geviseerd worden, maar wél de eindverantwoordelijke, zijnde Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS)", luidt het.

"Over wat er precies allemaal is fout gelopen die nacht moet het Comité P uitsluitsel leveren. Dat onderzoek is reeds aangevraagd door Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, pieter de crem, Binnenlandse Zaken, nieuwjaarsrellen, Molenbeek, fusie, Politiezone

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni