Politici reageren verontwaardigd op vandalisme in Molenbeek

KVDP
© BRUZZ
01/01/2019
Updated: 02/01/2019 11.07u

Verschillende politici hebben op sociale media gereageerd op de gewelddadige incidenten tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek. "Het imago van onze gemeente wordt nog maar eens besmeurd." Minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) vraagt zich intussen af of de verschillende Brusselse politiestructuren wel werken.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) stelt zich na de rellen in verschillende Brusselse gemeenten op oudejaar vragen bij de planning van de politie. "De mensen van de politie en de brandweer doen hun werk, aldus De Crem. “Maar daarvoor zijn er structuren: de politiezones in Brussel en de structuur op vlak van het Brussels Gewest. Ik vraag mij af of al die planningsstructuren wel werken.”

De minister pleit voor een harde aanpak. “We kunnen ons niet blijven verdrinken in overbodig en overtollig overleg. Er moet een harde aanpak komen, die verder gaat dan wat tot nu toe is gebeurd. De openbare orde waarborgen is de kerntaak van de overheid.”

De Crem kondigt een onderzoek aan “zodat we niet in een situatie van no-gozones belanden”. “Ik ga nader bekijken wie wat deed en wie wat niet heeft gedaan.”

45 minuten

Onder meer Molenbeeks gemeenteraadslid Ahmed El Khannouss (CDH) reageert op het geweld en het vandalisme in zijn gemeente. “Ik ben erg geshockeerd door dit crimineel gedrag dat het leven van de buurtbewoners in gevaar brengt”, zegt hij.

“Het duurde 45 minuten voor de hulpdiensten konden ingrijpen. Is er niemand meer om de gemeente te besturen?”, vraagt hij zich af. “Het imago van onze gemeente wordt nog maar eens besmeurd.”

PVDA-gemeenteraadslid Dirk De Block reageert op een gelijkaardige toon. “Gek om te horen dat het meer dan een half uur geduurd heeft voor een interventie van de brandweer kon plaatsvinden, omdat er geen politie was”, aldus De Block.

“Al mijn steun aan de getroffen families en handelaars. Dit is onaanvaardbaar.” Dat zegt ook gemeenteraadslid Jamal Ikazban (PS). “Ik ben droevig en boos.”

Wetteloosheid

“Brandstichtingen, de brandweer aangevallen. De ‘jongeren’ van Molenbeek hebben hun gelukswensen op hun manier gedeeld”, tweet Brussels parlementslid Alain Destexhe (MR). “Een nieuw voorbeeld van Brusselse zones waar de wetteloosheid heerst en van de charmes van het ‘samenleven’”.

“Wat een crapuul loopt daar toch tussen”, klinkt het nog bij Annick De Ridder, senator en Antwerps schepen voor N-VA. "Geen verrassing, maar wraakroepend", vindt de voorzitter van Vlaams Belang Brussel Bob De Brabandere.

Tenslotte reageert ook Vlaams minister van Brussel en Jettenaar Sven Gatz (Open VLD) op Twitter. "Beu! Opgepakte verdachten snel en streng berechten. Brusselse politie moet beter voorbereid zijn op structurele en herhaalde oudejaarsrellen. Binnenlandse Zaken moet eindelijk chronisch en hoofdstedelijk tekort aan manschappen invullen."

Brussels parlementslid Paul Delva op Twitter

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , actua , oudejaarsavond , brandweer , geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni