Close: 'Jambon wakkert hysterie over politie aan'

© BX1

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) pikt het niet dat zijn politiemensen na de rellen “de zondebok worden van politiek gewin”. Hij haalt daarbij uit naar de federale ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V), die volgens hem de hysterie hebben aangewakkerd zonder eerst iedereen te horen. "De politie heeft perfect opgetreden."

Na de rellen van zaterdag naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het WK Voetbal, kwam de Algemene Inspectie al na enkele dagen met een verslag van het politieoptreden op de proppen. Dat verslag werd voorgesteld door de federale ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Dat de politie onvoldoende voorbereid was op de rellen, is al gebleken. Dat erkende ook de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) maandagavond op de gemeenteraad. “Maar de match was onder niemands aandacht gekomen, geen enkel niveau had a priori maatregelen getroffen. Niet de Brusselse politie, maar ook niet het crisiscentrum, niet de federale regering, niemand.”

'Politie heeft efficiënt en koelbloedig opgetreden'

Close erkende ook dat het risico bij sportwedstrijden beter moet ingeschat worden, zeker met het oog op het WK van volgend jaar. "Er zal dan meerdere keren per week gewonnen of verloren worden", verwijst de burgemeester naar de diverse gemeenschappen in Brussel.

Dat wil echter niet zeggen dat de aanpak van de politie niet efficiënt was, aldus Close. “In het rapport staat dat de politie heel snel heeft gereageerd, onder meer dankzij het snel interventiepeloton dat onze politie als enige zone in België ter beschikking heeft.”

Of de aanwezige politie talrijk genoeg was, wilden de gemeenteraadsleden ook weten? “Met meer mankracht had de politie misschien beschadigingen kunnen voorkomen en ook arrestaties kunnen verricht hebben. Maar het is altijd makkelijk spreken achteraf. Ik wil vooral het professionalisme van onze politie onderstrepen."

Volgens Close spreekt het verslag namelijk van een koelbloedige aanpak, waardoor er geen burgerslachtoffers zijn gevallen en de situatie vrij snel onder controle was.” Ook woensdag, bij de rellen aan het Muntplein, werd de situatie “perfect” aangepakt door de politie, aldus Close. “Beweren dat onze politie niet de nodige expertise heeft, is schandalig.”

Burgemeester noch officier treft schuld
Close zette ook zijn officier van wacht uit wind. Verschillende gemeenteraadsleden vroegen de burgemeester of die aanwezig was en efficiënt had gehandeld. “Hij heeft minuut per minuut beslissingen moeten nemen en heeft dat heel goed gedaan. Hij heeft mijn volledige steun.”

Ook de burgemeester zelf treft geen schuld. “Het rapport pleit mij volledig vrij. Ik heb inderdaad mijn bevoegdheden niet doorgegeven omdat ik in het buitenland was, maar ik stond constant in contact met de ordediensten, dus dat was niet nodig", aldus Close.

Dat ministers Jambon en Geens dan wel nadrukkelijk met de vinger naar de Brusselse politie wijzen, kan er bij Close dan ook niet in. “De politie stigmatiseren en ongeloofwaardig maken, dat kan niet. De ministers hebben ervoor gekozen om na drie dagen een verslag te presenteren dat niet volledig was. Niet iedereen is gehoord, zoals bijvoorbeeld de korpschef van politiezone Zuid."

'Antwerpen te veel, Brussel te weinig agenten'
"Wat willen de ministers daarmee bereiken? Dat is niet om de situatie te verbeteren, integendeel, ze wakkeren daarmee de hysterie in de pers aan. Ik weiger dat de Brusselse politie als zondebok wordt aangeduid uit politiek gewin.” De burgemeester echoot daarmee ook de kritiek van minister-president Rudi Vervoort (PS), dat vooral de N-VA de rellen politiek recupereert om een fusie van de Brusselse politiezones te bekomen.

En als er dan toch een zondebok moet gevonden worden, dan wijst Close naar het gebrek aan federale middelen voor de Brusselse politie. “Het is gewoon een feit dat Antwerpen in verhouding té veel politieagenten krijgt, en Brussel te weinig. Nochtans zijn de budgetten er.”

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?