| De politie zette ook een waterkanon om de actievoerders te verdrijven.

Close over betoging Extinction Rebellion: 'Politieoptreden was noodzakelijk'

AM, KVDP
© BRUZZ
14/10/2019

De burgemeester van de Stad Brussel reageert op de heisa over het politieoptreden afgelopen zaterdag. Dat optreden was noodzakelijk, aldus de burgemeester. "Iedereen was gewaarschuwd."

Na het hardhandige optreden van de politie afgelopen zaterdag hield de burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) overleg met zijn schepenen. De Brusselse politie en de burgemeester liggen onder vuur omwille van het gebruik van traangas, wapenstok en het waterkanon bij de arrestaties tijdens de protestactie van Extinction Rebellion.

"De hoofdcommissaris heeft me verteld dat het politieoptreden noodzakelijk was, spijtig genoeg", zegt Close aan BRUZZ na het overleg met zijn schepenen. "De betoging was niet toegelaten, maar we hebben die vier uur lang getolereerd."

'Iedereen gewaarschuwd'

Close gaf het bevel om het Koningsplein te ontruimen. "We wilden de tramsporen vrijmaken. Dat werd geweigerd door de betogers, daarom werden speciale middelen gebruikt", aldus de burgemeester. Of het gebruik van die 'speciale middelen' buitenproportioneel was, moet een rapport van de korpschef uitmaken.

De burgemeester blijft erbij dat alle betogers gewaarschuwd waren. "Ik geef altijd de instructie om de betogers te waarschuwen (voor de politie overgaat tot actie, red.). Iedereen was gewaarschuwd", stelt Close, al geven tientallen betogers aan dat zij die waarschuwing niet gekregen hebben.

'Verantwoordelijkheid ouders'

Close blijft ook nu achter zijn politie staan. "De politie doet goed haar werk. In 99,9 procent van de betoging zijn er geen problemen", zegt de burgemeester. Hij wil met Extinction Rebellion aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat er in de toekomst een "duidelijk kader" is waarin zulke protestacties kunnen plaatsvinden.

Tot slot reageert de burgemeester nog op een getuigenis van een betoger. Ook zijn tweejarige zoon kreeg traangas in zijn gezicht. "Dat is de verantwoordelijkheid van de ouders", aldus Close. "Wanneer we vragen om het plein te verlaten - tijdens een betoging waarbij het de bedoeling is om opgepakt te worden - moeten ouders daar niet meer zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , royal rebellion , extinction rebellion , klimaatprotest , Philippe Close , politiegeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni