Close over opvangcrisis: ‘Dringend personeel nodig, want dit mag geen week meer duren'

© Kevin Van den Panhuysen
| (archiefbeeld)

Het feit dat opnieuw heel wat kwetsbare asielzoekers de nacht op straat moesten doorbrengen, is voor Brussels burgemeester Philippe Close (PS) onaanvaardbaar. Volgens de burgemeester werden er gebouwen voorgesteld om opvang te voorzien, maar wachten ze nog steeds op personeel van Fedasil. “Dit mag geen week langer duren.”

Dat liet de burgemeester verstaan tijdens een interview op vrijdagochtend op La Première. “We hebben hospitalen en homes voorgesteld als mogelijke opvangplekken, maar we hebben het personeel niet. Het is toch geen Chinees dat we 200 mensen nodig hebben?,” klonk het.

“Ik aanvaard niet dat dit nog een week langer duurt,” vervolgde de burgemeester. “Ik begrijp dat de burgers verontwaardigd zijn, want deze situatie mag niet langer blijven duren. De Brusselse burgemeesters hebben hun verantwoordelijkheid genomen en hebben gebouwen voorzien, nu moet Fedasil voor personeel zorgen.”

Dag en nacht

Ongeveer gelijktijdig verscheen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) in een interview met LN24. “Het personeel van Fedasil werkt dag en nacht om plaatsen te zoeken,” antwoordde ze daar. “We geven daarin prioriteit aan minderjarige asielzoekers, maar zijn er niet altijd in geslaagd hen een plek te bezorgen.”

De Moor geeft aan dat ze reeds veel plaatsten hebben gecreëerd, maar dat Fedasil tegen de eigen limieten aanbotst. “Het asielsysteem staat onder grote druk.”

Over de uitspraak van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert over de opvangcrisis in België – Lachaert deed de uitspraak “vol is vol” –, zei De Moor dat woorden tellen en dat het jammer is dat de aandacht in deze naar een bepaald discours gaat, terwijl er een echt debat nodig is.

“We kunnen het debat niet laten gijzelen door extremen. Wat Lachaert aanbracht, ging over de opvang en dat we een meer evenwichtig systeem nodig hebben. De structuren zitten vol, maar het land zit niet vol. Het asielsysteem staat onder grote druk, maar we zijn niet tegen migratie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?