| Black Lives Matter-protest op zondag 31 mei in Londen

Close zoekt oplossing voor antiracismebetoging

© BRUZZ - Belga
04/06/2020
Updated: 05/06/2020 09.13u

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zegt bereid te zijn een oplossing te zoeken voor de antiracismebetoging die zondag zou doorgaan aan het Poelaertplein. Premier Sophie Wilmès had Close immers gevraagd om in overleg met de organisatoren een alternatief te vinden voor de betoging met mogelijk meer dan 5.000 deelnemers.

Dat zei ze donderdag in de Kamer. Dergelijk massaprotest "zou in strijd zijn met de coronamaatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen."

Naar aanleiding van het massale protest van onder meer de Black Lives Matter-beweging in de Verenigde Staten willen verschillende mensen ook in ons land betogen tegen racisme. Nu zondag zou er een nieuwe Black Lives Matter-betoging plaatsvinden op het Poelaertplein in Brussel, aan het Justitiepaleis.

Op de Facebookpagina van het evenement hebben al 5.000 mensen laten weten dat ze aanwezig zullen zijn, nog eens 10.000 anderen tonen interesse in het evenement. Sociale afstand aanhouden wordt dan moeilijk.

'Geen massabetoging, maar alternatief'

Premier Sophie Wilmès hoopt alvast dat er geen massabetoging komt. "Ik weet dat sommigen in België zich willen mobiliseren als reactie op de gebeurtenissen in de VS. Maar Belgen die willen betogen moeten ook rekening houden met de gevolgen op de verspreiding van de corona-epidemie", antwoordde ze donderdag op vragen van Ecolo-Groen, PVDA, Open Vld, PS, sp.a, DéFI, MR en CD&V tijdens de plenaire vergadering in de Kamer.

"Ik hoop dat men een alternatief zal kunnen vinden voor die betoging, die in strijd zou zijn met de maatregelen die we hebben genomen om de bevolking te beschermen, niet om haar te muilkorven of het zwijgen op te leggen. We moeten trouwens ook respect hebben voor de situatie van het zorgpersoneel en vermijden dat zij opnieuw overspoeld worden", aldus Wilmès nog.

De premier waarschuwde woensdag na afloop van de Nationale Veiligheidsraad al voor bijeenkomsten en protesten naar aanleiding van de rellen in de VS. Daar komen al dagenlang duizenden mensen op straat in verschillende steden naar aanleiding van de dood van de Afro-Amerikaan George Floyd, die om het leven kwam door bruut politiegeweld.

Overleg tussen organisatoren en Close

De organisatie BlackLivesMatterBelgium roept op om op zondag vanaf 15 uur te komen manifesteren als reactie op de dood van George Floyd. Ook afgelopen maandag vond er in Brussel al een betoging plaats, ondanks een uitdrukkelijk verbod.

Voor de actie van komende zondag vroegen de organisatoren opnieuw toestemming, maar laten weten dat ze die niet kregen. Toch zet de organisatie door met de geplande betoging. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) herhaalde op vrijdag dat hij in gesprek is met de organisatoren, en bereid is om een oplossing te vinden om het evenement plaats te laten vinden met respect voor de gezondheidsmaatregelen.

Een klassieke demonstratie in de vorm van een mars zou daarom uitgesloten zijn, maar een bijeenkomst zou wel een optie zijn, schrijft RTL. Op vrijdagnamiddag zit Close opnieuw samen met de organisatoren van de de betoging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, black lives matter, betoging Justitiepaleis

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni