Coca-Cola en Luminus willen eerste Brusselse windturbine plaatsen

© PhotoNews
| Federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) kondigde de plannen voor de windturbine samen met Luminus en Coca-Cola aan.

Coca-Cola en Luminus willen in Anderlecht de eerste windturbine in het Brussels gewest plaatsen. Dat kondigden ze samen met federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) aan op de onthulling van meer dan 4.000 nieuwe zonnepanelen op diezelfde site.

Het nieuwe zonnepanelenpark verspreidt zich op en rond de site van kantoorgebouw The Bridge in Anderlecht. Op het dak van het hoofdkantoor van Coca-Cola liggen 990 zonnepanelen, op de daken van de parking liggen 880 zonnepanelen en op een veld naast het hoofdgebouw staan nog eens 2.322 zonnepanelen opgesteld. De installatie kan jaarlijks 1.218 megawattuur produceren, wat gelijk staat aan het jaarlijks verbruik van ongeveer 350 gezinnen. "De eigen groene stroom die we nu produceren zorgt jaarlijks voor 295 ton minder CO2-uitstoot", zegt Ben Bijnens, landelijk directeur van Coca-Cola Benelux.

Het zonnepanelenpark werd volledig gefinancierd door Luminus en via de groenestroomcertificaten die het oplevert koopt Coca-Cola enkel nog groene stroom aan. De zonnepanelen wekken 12 procent van de gebruikte elektriciteit op de site op. De omslag naar duurzame energie van beide partners gaat in de nabije toekomst nog een stap verder, zo voegde Bijnens toe. "We hebben plannen om op dezelfde site een windturbine te bouwen. Dat zou een primeur zijn voor Brussel." Het openbaar onderzoek start binnenkort. Luminus en Coca-Cola hopen dat de windturbine er binnen twee jaar staat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?