Collectief kraakpand Wetstraat zou dan toch geen vertrek plannen

© Belga
06/09/2023
Updated: 07/09/2023 07.18u

Er komt tegenstrijdige informatie van de bezetters van een kraakpand in de Wetstraat. Volgens een nieuwe communicatie hebben de bewoners "niet de intentie het gebouw te verlaten" voor er een oplossing is voor hen.

Eind april besloten activisten van 'Stop de Opvangcrisis' om een leegstaand gebouw in de Wetstraat te kraken. Het gaat om het pand naast het CD&V-partijhoofdkwartier, aan de Wetstraat 89. De activisten eisten dat staatssecretaris voor Asiel- en Migratie Nicole de Moor (CD&V) werk zou maken van oplossingen voor de opvangcrisis in ons land.

Nadat de Belgische staat en Fedasil door de rechter verplicht werden om de kosten van het water- en energieverbruik in het kraakpand op zich te nemen, besloot het Brusselse vredegerecht dat de krakers ten laatste 31 augustus het pand moesten verlaten. De activisten besloten initieel om toe te geven aan het vonnis, maar bleven toch.

Woensdagmiddag leek het er opnieuw op dat de actie vrijdag zou worden stopgezet en dat de ongeveer honderd bewoners naar een nieuw tentenkamp zouden gaan. Maar 's avonds liet iemand namens het collectief weten dat die informatie niet klopt.

"De bewoners hebben nog geen informatie gekregen van een deurwaarder in verband met een beslissing rond de uitzetting", luidt het. "Bovendien blijven de onderhandelingen over een eventueel nieuw onderkomen met de eigenaar Atenor doorgaan. De inwoners, gesteund door de campagne 'Stop de Opvangcrisis', hebben niet de intentie het gebouw te verlaten voordat de onderhandelingen rond zijn of een gepaste oplossing is gevonden door Fedasil of de overheid."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni