Collectief 'Trop is te veel' roept op te betogen tegen hoge energieprijzen

02/12/2022

Het collectief 'Trop is te veel' roept op om komende zondag 4 december te betogen in Brussel tegen de hoge energieprijzen. De organisatoren hopen minstens duizend mensen bijeen te krijgen.

De leden van het collectief, dat bestaat sinds oktober, zijn afkomstig uit vakbonden, verenigingen, bedrijven en artistieke middens. Ze willen hun woede over de huidige crisis "omzetten in actie" en gaan voor "structurele veranderingen". "We zijn het beu dat de regering niet adequaat reageert terwijl multinationals op onze rug recordwinsten maken", luidt hun boodschap.

Vijf eisen

'Trop is te veel' stelt daarom vijf eisen voorop. Ze pleiten voor een belasting op de overwinsten van energiereuzen, een daling van de prijzen van gas en elektriciteit en willen dat de energiesector terug in handen van de Belgische overheid komt. Bovendien moet de huurindexering voor energieverslindende woningen 0 procent zijn en voor andere woningen maximaal 2 procent, klinkt het nog.

Ook moeten multinationals en grote aandeelhouders een grotere bijdrage leveren, zodat de kloof tussen arm en superrijk verkleint. Verschillende organisaties, zoals Youth for Climate en Hart Boven Hard, en persoonlijkheden als Natalie Meskens en Raymond van het Groenewoud, ondersteunen de oproep van het collectief.

De betoging start om 13 uur aan het Noordstation in Brussel en komt aan in Centraal Station omstreeks 14.15 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, energiecrisis, protest, stijgende energieprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni