| Erhan Demirci.

Kort gesprek

Comedian Erhan Demirci over benefietactie Turkije: 'Ik ben trots op mijn collega’s'

Michaël Bellon
© BRUZZ
13/03/2023

Na de aardbeving in Turkije en Syrië, besliste de Brusselse comedian Erhan Demirci om een benefietactie op poten te zetten. Zowat iedereen die grappig is treedt aan op een van de vijf comedy-avonden waaronder die in AB.

Hoe is deze ramp bij u binnengekomen?
Erhan Demirci:
In Turkije hadden we al de aardbeving van 1999 meegemaakt, maar deze zal nog vele jaren sporen nalaten. In het oosten van het land was er de laatste tien jaar sprake van meer stabiliteit, infrastructuur en werkgelegenheid, maar die hoop en vooruitgang heeft nu een enorme klap gekregen. In de regio wonen ook veel Syriërs die zich in Hatay en Gaziantep hebben gevestigd. Zeven jaar nadat ze de oorlog in hun land ontvlucht zijn, krijgen ze dit te verwerken. Dat zijn verschrikkelijke verhalen. En in Syrië is de ramp nog groter.
De familie van mijn vaders kant woont in de regio van Antalya die niet getroffen is, maar we hebben aangetrouwde familie en vrienden die mensen zijn verloren.

De solidariteit in binnen- en buitenland lijkt wel groot.
Demirci:
Je mag voor of tegen de overheid zijn, zeker in een land als Turkije, maar na een ramp van deze omvang kan ze niet overal zijn, en dus komt de hulp vooral van onderuit. Het engagement bij de bevolking is immens. Zelfs van de drie grootste voetbalclubs van Istanboel, die normaal echt elkaars aartsvijanden zijn, hebben de supportersverenigingen en de ultra’s gezamenlijke acties opgezet.
En ik ben enorm trots op mijn collega’s in de comedy. En blij. De cultuursector heeft zelf twee jaar ellende gekend, maar is vaak bij de eerste om benefiets te spelen. Iedereen was meteen mee. Ook de productiehuizen en de zalen waren solidair.

"Humor is een mooi wapen, maar we hebben wel bewust een maand gewacht om een soort rouwperiode in acht te nemen"

Erhan Demirci - comedian

De opbrengst gaat naar kinderen in de getroffen regio.
Demirci:
Daar hebben we goed over nagedacht. In het begin wil je zoveel mogelijk doen, maar het is beter te focussen. Wij willen kijken hoe we via de Belgische overheid, scholen, ziekenhuizen, verenigingen en ngo’s de kinderen daar kunnen helpen. We zullen het geld ook niet allemaal in één keer uitgeven, want dit is iets van lange adem. In het begin kunnen voedingspakketten helpen, tegen het begin van het schooljaar kunnen boekentassen of schoolgerief belangrijker zijn.

Kan humor ook in de context van deze rampspoed?
Demirci:
Zot hé. We hebben wel bewust een maand gewacht om een soort rouwperiode in acht te nemen. Maar humor is een mooi wapen. In december nog trad ik op voor iemand die zwaar ziek is, en die ons aansprak hoeveel verlichting het kan brengen.

Benefiet Turkije & Syrië - Stand Up, 19/3, AB, www.erhandemirci.be, www.abconcerts.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni