Comité Alhambra zit samen met burgemeester Close over 'afwerkhotels'

Prostitutie prostituée sekswerkers Alhambrawijk Noordwijk KVS Lakensestraat Prostitutie prostituée sekswerkers Alhambrawijk Noordwijk KVS Lakensestraat
© PhotoNews
| Prostitutie in de Alhambrawijk.
© PhotoNews
| Prostitutie in de Alhambrawijk.

Burgemeester Close zal tweemaandelijks vergaderen met de inwoners van de Alhambrawijk. Op elke vergadering zal een specifiek thema worden aangekaart. Woensdag worden de zogenaamde 'afwerkhotels' besproken. De hotels spelen een belangrijke rol in de notoire prostitutiebuurt.

Prostitutie en drugscriminaliteit zijn in de Alhambrabuurt al jarenlang onlosmakelijk met elkaar verbonden, en de voorbeelden van verbale en fysieke agressie zijn niet meer te tellen, vinden de bewoners van buurtcomité Alhambra. Het laatste jaar zagen de bewoners van de wijk rond de Lakensestraat de criminaliteit in hun buurt opnieuw stijgen. De dealers die door de politie succesvol uit het centrum worden verjaagd, zouden hun weg hebben gevonden naar de prostituees rond metrostation IJzer en het KVS-gebouw.

Op dit moment tekent zich een wel bijzonder complex crimineel netwerk rond tien specifieke personen af, vertelt Jan Leerman van het buurtcomité. In de kern daarvan bevinden zich enkele hotel-en caféuitbaters en twee pooiers.

Afwerkhotels

"Gelukkig hebben we nu een bestuur dat zich wel iets aantrekt van de prostitutieproblematiek", vindt Leermans. Vooral de zogenaamde 'afwerkhotels' zouden het probleem van straatprostitie in stand houden.

Daarom wensen de buurtbewoners de sluiting van drie hotels, Studio Europe, Hotel Studio 2000 en Fifth Avenue. Daarover zullen ze woensdag met burgemeester Philippe Close en schepen van Openbare Ruimte Ans Persoons samenzitten. De schepen houdt zich momenteel persoonlijk bezig met het dossier.

De druppel

"We zijn ervan overtuigd dat de overlast zou eindigen als die hotels op de schop gaan", vertelt Bregt Despriet van buurtcomité Alhambra. "Maar we kunnen natuurlijk niet zomaar eisen dat de eigenaars vertrekken. We weten dat de hotels te kampen hebben met een rits bouwovertredingen, en één ervan heeft ook te lijden onder zware financiële problemen. Wij zouden willen dat het stadsbestuur de sociale inspectie stuurt of additionele boetes uitschrijft. Het klinkt niet sympathiek, maar dat zou voor de hotels precies de druppel kunnen betekenen."

Het kabinet van burgemeester Close bevestigt dat er overleg met het comité zal plaatsvinden, maar benadrukt dat de burgemeester ook samen zit met andere comités uit andere wijken. De burgemeester wil pas na het overleg communiceren over mogelijke maatregelen tegen afwerkhotels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?