Commissaris Vandersmissen mag klacht indienen tegen Alexis Deswaef

© Dirk Jacobs - Twitter

De politiecommissaris van de zone Brussel Hoofdstad Elsene mag van zijn oversten een klacht indienen wegens laster en eerroof tegen Alexis Deswaef van de Ligue des Droits de l'Homme. De Ligue diende zelf al een klacht in over de aanhoudingen die in april op het Beursplein werden verricht en waarbij Deswaef naar eigen zeggen onterecht werd vastgehouden door de politie.

Pierre Vandersmissen liet midden april weten dat hij aan zijn oversten toelating had gevraagd voor een klacht tegen Deswaef. Die heeft hij nu gekregen, zegt hij in La Capitale. "De klacht is bijna klaar. Mijn advocaat moet ze nog nalezen, maar ze gaat over laster, smaad en eerroof." Vandersmissen had in april verklaard dat Deswaef zijn functie bij de Ligue gebruikte om persoonlijke rekeningen te vereffenen. 

Aan BRUZZ bevestigt Sven Mary, de advocaat van Pierre Vandersmissen, dat het waarschijnlijk is dat ze gerechtelijke stappen zullen ondernemen tegen Alexis Deswaef. "Ik zal dit met hem eerstdaags bespreken, maar dat dit niet zo zal worden gelaten spreekt voor zich. De herhaaldelijke aanvallen van Deswaef op radio tv en in de kranten lopen nu echt de spuigaten uit." Of Vandersmissen de toelating kreeg om een klacht in te dienen? "Ik ga ervan uit van wel."

Toelating
De problemen tussen de commissaris en Deswaef begonnen op 2 april, toen Vandersmissen hem en andere protesteerders administratief liet aanhouden op het Beursplein nadat daar een week eerder hooligans hevig hadden betoogd. Volgens de Brusselse politie had het Gewest tegenbetogingen verboden, maar Brussels burgemeester Mayeur had het over een samenscholingsverbod dat enkel voor extreemrechts gold.

Deswaef zei toen dat de politie disproportioneel veel geweld had gebruikt. "Ze hebben de handboeien pas extra strak aangespannen toen ze me in het politiebusje staken, tot bloedens toe." 

Mensenrechtenorganisaties
Twee weken geleden besloten twee mensenrechtenorganisaties – de Internationale Federatie voor de Mensenrechten en de European Association for the Defense of Human Rights – om zich aan te sluiten bij een klacht van de Ligue des Droits de l'Homme tegen onbekenden vanwege de arrestaties die op 2 april werden verricht. Die zouden ingaan tegen de mensenrechten en niet thuishoren in een democratie. 

"Die klachten gaan toelaten om licht te laten schijnen op wat zich die dag echt heeft voorgedaan," zegt commissaris Vandersmissen daarover tegen La Capitale. "Het is essentieel dat iedereen er de nodige gevolgen uit trekt. Ik blijf overtuigd van de gegrondheid van onze interventie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?