De Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

Concertzalen, bioscopen en theaters sluiten: dit heeft het Overlegcomité beslist

© BRUZZ
22/12/2021
Updated: 22/12/2021 19.02u

Bioscopen, theaters en concertzalen moeten opnieuw de deuren sluiten. Daarnaast zouden we weer maximaal met twee mogen winkelen en zullen sportwedstrijden zonder publiek moeten plaatsvinden. Dat heeft premier Alexander De Croo aangekondigd op de persconferentie na het Overlegcomité.

Bioscopen, theaters en concertzalen moeten sluiten. Sinds 6 december werden de regels voor de cultuursector al verstrengd en mocht er enkel nog een zittend publiek van maximaal 200 personen plaatsnemen. Vanaf zondag worden evenwel geen binnenactiviteiten meer toegelaten. Ook subtropische zwembaden moeten sluiten. Bij sportwedstrijden mag dan weer geen publiek meer aanwezig zijn.

De nieuwe maatregelen gaan zondagochtend 26 december van kracht en blijven volgens de VRT gelden tot vrijdag 28 januari. Ze zullen in de eerste week van januari geëvalueerd worden.

Vanaf zondag mag je ook nog maximaal met twee gaan shoppen. Minderjarige kinderen worden daarbij niet meegeteld. Het aantal klanten per winkel wordt ook beperkt tot 1 per 10 vierkante meter.

Glühwein

Musea mogen wel open blijven. Ook sporten mag nog, zowel binnen als buiten. Gewone zwembaden en fitnescentra blijven dus geopend. Kerstmarkten zijn ook nog mogelijk, al wordt er strenger gecontroleerd op grote menigtes. "De glühwein heeft het gewonnen van de cultuur", reageerde viroloog Marc Van Ranst in het VRT Journaal.

Het sluitingsuur voor de horeca wordt in ieder geval niet vervroegd. Ze moeten dus nog steeds sluiten om 23 uur. Eerder was er sprake om ook eventueel contactbubbels opnieuw in te voeren, maar er kwamen geen beperkingen op wie je thuis mag ontvangen.

Kerstmis

Kerstfeesten kunnen bijgevolg doorgaan. Wel geldt het advies om contacten zoveel mogelijk te beperken. "Na een jaar van enorme inspanningen hadden we gehoopt op een andere kerst. Maar laat ons terugdenken aan de kerst van vorig jaar," aldus De Croo. "Toen waren de restaurants en cafés gesloten, de winkels en kappers waren dicht en we konden mekaar bijna niet zien. Dit jaar zal dat wel mogelijk zijn. We zullen Kerstmis samen kunnen vieren.

De coronacijfers blijven nu al enkele dagen gestaag dalen. Toch heeft het Overlegcomité beslist om preventief enkele bijkomende maatregelen te nemen. “Het is duidelijk dat er reden is voor bezorgdheid. Er is een kaper op de kust: de omikronvariant,” zei de premier tijdens de persconferentie. De Croo benadrukte dat het intussen bij drie op de tien mensen die zich laten testen om de omikronvariant gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , overlegcomité , coronavirus , cultuursector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni