Congolese diaspora vieren 60 jaar onafhankelijkheid in Café Congo

In de lokalen van Café Congo in Anderlecht vond zaterdagavond het evenement 'Congo 60 Celebration Independance' plaats. Daar hebben Congolese diaspora samen met bekende (Congolese) Brusselaars en kunstenaars de onafhankelijkheid van het land gevierd aan de hand van een expo, muziek en dans.

"Café Congo is een vzw die verschillende Congolese artiesten en projecten ondersteunt," zegt Reine Nkiambote, woordvoerster van bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-sp.a). "Voor heel wat Congolese artiesten die geen subsidies krijgen of geen werkplek hebben, is het een plek waar ze kunnen exposeren. Het is een echte culturele hub voor de Congolese diaspora."

Door de coronapandemie zijn een aantal evenementen in Brussel de voorbije maanden niet kunnen doorgaan, wat budget heeft vrijgemaakt voor andere projecten. Staatssecretaris Smet koos ervoor om drie projecten te steunen die kaderen in de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid.

'Diaspora spelen grote rol in Brusselse samenleving'

Het evenement 'Congo 60 Celebration Independance' is er daar één van. Uitschieter op het evenement is de expositie van Bakushinta vzw over Congolese soldaten die in België hebben meegevochten tijdens WOII, maar er was ook een panelgesprek over hedendaagse Afrikaanse kunst, stand-up comedy en heel wat muziek.

"Het was voor mij belangrijk om de 60 jaar onafhankelijkheid van Congo niet ongezien voorbij te laten gaan," zegt Smet. "Met een nieuw partnerschapsakkoord tussen Kinshasa en de missie naar Congo in 2021 in het vooruitzicht, is het duidelijk dat de Congolese diaspora een grote rol speelt binnen onze Brusselse samenleving."

"We willen hen meer bij het beleid betrekken en meer zichtbaarheid geven. Initiatieven zoals dit, die alle Brusselaars samenbrengen, moeten daarom ondersteund worden", is de staatssecretaris duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?