© DR | In het midden Christelle Pandanzyla en Bwanga Pilipili, tegen het einde van de zomer in de Marollen.

Festival Bruxelles/Africapitales legt link tussen Afrika en Afrikaanse diaspora

Glodie Mungaba
© BRUZZ
05/12/2020

De tweede editie van het festival Bruxelles/Africapitales komt met online lezingen, slamconcerten en rap. Met het festival willen de organisatoren een link leggen tussen het Afrikaanse continent en Afro-Brusselaars."Doordat we carte blanche hebben gekregen, hoeven we ons qua programma niet te beperken."

Christelle Pandanzyla is éen van de organisatoren van het festival. Ze is een innovatieve cultureel onderneemster die haar liefde voor de Afro-Caribische cultuur ten dienste stelt van instellingen, kunstenaars en het publiek. Met meer dan vijftien jaar expertise op cultureel gebied heeft ze het bruisende karakter van de Afro-Belgische kunstscène vanop de eerste rij kunnen bewonderen.

“We wilden dit festival van in het begin uitdenken met collectieven van Afro-descendanten. Doordat we carte blanche hebben voor het programma, hoeven we ons niet te beperken. We kunnen ons onttrekken aan de restrictie die cultuurhuizen bewust of onbewust aan ons opleggen.”

Hoe is het Bruxelles/Africapitales-festival ontstaan?
Pandanzyla:
"In oktober 2019 organiseerde ik met mijn netwerkorganisatie Roots Events, actrice Bwanga Pilipili en culturele hub Café Congo dit festival voor het eerst in Les Halles de Schaarbeek. Gedurende drie weekends wilden we een langdurige dialoog op gang brengen tussen Afrika en de Brusselse diaspora. De eerste editie van Bruxelles Africapitales was een geslaagde gok met de honderden bezoekers, uitwisselingen tijdens de conferenties, verschillende tentoonstellingen van kunstenaars en workshops over de Afrikaanse geschiedenis."

Welke boodschappen willen de kunstenaars overbrengen?
Pandanzyla: "Het thema is ‘opstand’ en alle artiesten komen met werk dat daarover gaat. Of het nu gaat om Mama’s Open Mic, het Antwerpse collectief dat nee zegt tegen racisme, seksisme, homofobie, discriminatie op basis van leeftijd, of artiesten zoals slammer Lisette Lombé en dichteres Joëlle Sambi. Cultureel onderneemster en mede-organisator Bwanga Pilipili brengt haar project ‘Correspondances’ mee, dat spreekt tot de helden en heldinnen die strijden tegen ongelijkheid op hun eigen niveau. We hebben ook andere artiesten, zoals Ziza Youssouf, een zangeres en Mauritaanse vluchteling. Wat hen bindt, is het gevoel van onvrede over een samenleving die nog steeds zoveel mensen uitsluit."

Christelle Pandanzyla
© Nora Noor | Christelle Pandanzyla, éen van de organisatoren van dit festival.

U brengt ook uw eigen spel ‘Le Monde de Jahi’ mee, dat gericht is op kinderen. Verwacht u dat families de weg naar het festival zullen vinden?
Pandanzyla:
"Vanaf het begin wilden we een festival dat een familiepubliek kon verwelkomen en ook mensen uit de buurt kon aanspreken. ‘Le Monde de Jahi’ heeft inderdaad ook een plaats gevonden in de programmering. Ik heb 'Le Monde De Jahi' gecreëerd om in te spelen op het gebrek aan diversiteit en om bij te dragen aan de dekolonisatie van het voorschoolse onderwijs en de deconstructie van stereotypen.

Het spel werkt op een educatieve manier aan de bewustwording van stereotypen. Het was gemakkelijk om een rode draad te creëren door de verschillende activiteiten voor jong en oud. Het draait allemaal om het deconstrueren van stereotypen en de dekolonisatie van de geest.

Dit jaar konden wij geen face-to-face programma aanbieden, daarom verplaatsen we het programma naar online. Vanaf 6 december bieden we lezingen, verhalen en activiteiten aan, zodat kinderen en hun families ondanks de lockdown niet volledig worden gestraft. We hebben ons maandenlang voorbereid en toen heeft Covid-19 ons allemaal ingehaald."

Deze tweede editie met als thema ‘Verzet’ begeleidt de tentoonstelling Great Black Music, die nog loopt tot 17 januari.

Africapitales/Bruxelles
14/11 > 12/12, online
Expositie 'Great Black Music'
3/12 > 17/01, Les Halles de Schaerbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Cultuurnieuws, Festival, Christelle Pandanzyla, Roots Events , Café Congo, Les Halles

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni