Congolezen die stierven tijdens Wereldtentoonstelling krijgen gedenkplaat

© BRUZZ
02/12/2018

Vlak bij het Afrikamuseum is een gedenkplaat ingehuldigd voor de zeven Congolezen die tijdens de Wereldtentoonstelling van 1897 zijn omgekomen door een longontsteking. De inhuldiging gebeurde in de aanwezigheid van museumdirecteur Guido Gryseels en COMRAF, dat verschillende Afrikaanse verenigingen samenbrengt.

"Voor de tijdelijke koloniale tentoonstelling die Leopold II hier in Tervuren had ingericht, had hij 267 Congolezen naar hier gebracht voor wat men vandaag een menselijke zoo zou noemen", legt Guido Gryseels van het Afrikamuseum uit. "Zeven van hen zijn toen gestorven door een longontsteking."

Zij hebben nu een gedenkplaat gekregen. Die werd ingehuldigd in de aanwezigheid van Billy Kalonji van Comraf, het Comité KMMA - Afrikaanse verenigingen, dat de Afrikaanse diaspora vertegenwoordigt en een adviserende rol heeft.

Het contact tussen Comraf en het Afrikamuseum werd meer dan een jaar geleden verbroken. "Deze gedenkplaat was een voorwaarde om het officieel contact te hernemen", vertelt Kalonji. "Wij wilden deze gedenkplaat, want als je het museum binnenstapt, zegt niemand iets over deze doden en hun reis naar hier."

Om terug samen te werken, eiste Comraf daarnaast dat het de tentoonstelling van het Afrikamuseum mocht bezoeken voor de officiële heropening. Dat is ook gebeurd.

paneel park van tervuren

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , AfricaMuseum , afrikaanse diaspora , Congo , congolezen , park van Tervuren , Tervuren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni