Coronabesmettingen bij 8 scholen van gemeenschapsonderwijs in Brussel

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

Bij het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) van het GO! (het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs) in Brussel zijn meldingen binnengekomen van coronabesmettingen in acht verschillende scholen. Dat zegt Inge Van Trimpont, de directeur van de permanente ondersteuningscel van de CLB's van het GO!.

Meer details over de meldingen, heeft Van Trimpont voorlopig niet. "Het kan gaan om telkens één besmetting, maar ook om meerdere." Ook de Scholengroep Brussel kan voorlopig nog niet communiceren over de aard van de besmettingen.

Het CLB van het gemeenschapsonderwijs is voorts nog op de hoogte van verschillende besmettingen, onder meer in Vilvoorde en Roeselare. Het Nieuwsblad meldde dinsdagochtend ook al dat er bij het CLB van het vrije onderwijs in Gent al zeven meldingen waren binnengekomen van besmettingen. Het centrum is daardoor overspoeld door het werk. De CLB's staan namelijk in voor de contacttracing.

Volgens Van Trimpont is het momenteel in alle CLB's erg druk, omdat er naast het extra werk door de contacttracing ook heel wat bezorgde ouders en leerkrachten bellen met vragen rond het coronavirus. "Daarnaast hebben de CLB's ook een rol te spelen in de lokale crisiscellen."

'Taakverdeling herbekijken'

Stefan Grielens, directeur van het Vrij CLB Netwerk, beaamt dat het in de CLB's momenteel alle hens aan dek is. Volgens hem zal een aantal taken van de centra tijdelijk herbekeken moeten worden. "We moeten prioriteiten durven te stellen", klinkt het. "Zo is contacttracing nu prioritair, net als onze vaccinatieopdracht dat blijft. Maar systematische medische onderzoeken zullen niet allemaal kunnen doorgaan. En ze zullen ook niet per definitie ingehaald worden, anders schuiven we de problemen op de lange baan."

Het is dan wel zaak om er goed rond te communiceren en alternatieven te bekijken, benadrukt Grielens. Een overzicht van de besmettingen in scholen, is er momenteel nog niet. De CLB's werken binnen de internettensamenwerkingscel (ISC) en samen met Sciensano wel aan een systeem om de cijfers snel te centraliseren.

Volgens Van Trimpont, die voorzitter is van de ISC, zou dat systeem tegen eind volgende week klaar moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?