Coronabroeihaard Sint-Joost sluit zwembad, jeugdhuizen en sportzalen

TDN
© BRUZZ
28/09/2020
Updated: 28/09/2020 17.55u

Nergens in het land worden er meer positieve coronatests gerapporteerd als in Sint-Joost-Ten-Node. De gemeentelijke crisiscel besliste daarom maandag extra maatregelen in te voeren. Vanaf dinsdag gaan het zwembad, de sportzalen, de jeugdcentra en de bibliotheken van Sint-Joost voor een maand dicht.

Met een incidentie die tussen 11 en 24 september opliep tot 629 nieuwe coronagevallen (per 100.000 inwoners) ligt de besmettingsgraad in Sint-Joost-ten-Node het hoogste van het hele land. Die cijfers nopen burgemeester Emir Kir tot ingrijpen in het dagelijkse leven van de Tennodenaars.

Zwembad dicht

Een crisiscel van de gemeente boog zich maandag over maatregelen. Die besliste het zwembad van Sint-Joost, de jeugdcentra, de gemeentelijke bibliotheken, de polyvalente zalen en het Charlier Museum te sluiten. Behalve competitiewedstrijden zijn alle sportactiviteiten indoor verboden, aldus Kir. Alle niet-essentiële evenementen worden geschrapt.

"De cijfers zijn verontrustend. Terwijl de Nationale Veiligheidsraad het touw los lijkt te laten, moeten wij het strakker aantrekken. We nemen maatregelen op plaatsen waar de voornaamste besmettingshaarden zich bevinden", licht de burgemeester die beslissing toe. Ook de verplichte quarantaine van twee weken blijft in de gemeente van kracht.

Kir laat weten dat de nieuwe maatregelen ingaan vanaf dinsdag en in principe een maand gelden, al kan een versoepeling vroeger ook al. "We evalueren de sanitaire situatie van dag tot dag. Deze maatregelen zullen aangepast worden naargelang de stand van zaken", zegt de burgemeester.

'Omdat we meer testen'

Kir is overigens niet verbaasd over de hoge besmettingsgraad in Sint-Joost. "We hebben de hoogste bevolkingsdichtheid, het grootste aantal jongeren van het Gewest en per vierkante meter het grootste aantal horecazaken", aldus de burgemeester. "Er is hier veel activiteit, omdat we vlakbij het Noordstation en het stadscentrum liggen. De gemeente wordt dan ook voortdurend doorkruist door ambtenaren en pendelaars."

Vorige maand startte de gemeente een specifieke campagne voor de jongeren, onder meer met behulp van influencers uit hun leefwereld. Burgemeester Kir wijst er bovendien op dat het testcentrum dat begin september op het grondgebied van de gemeente openging de besmettingscijfers de hoogte injaagt. "Maar dat is positief. Meten is weten", aldus de Tennoodse burgervader.

Uit de incidentiecijfers die Sciensano maandag publiceerde, blijkt dat er behalve Sint-Joost-ten-Node met Koekelberg (528), Molenbeek (512) en Ganshoren (483) nog drie Brusselse gemeenten tot de zwaarst getroffen van het land behoren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , coronavirus Sint-Joost-ten-Node , Emir Kir

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni