Mondmaskers tijdens de coronacrisis in Sint-Joost-ten-Node

| Sint-Joost-ten-Node was een van de eerste Belgische gemeenten die mondmaskers op straat verplichtte.

Cijfers blijven stijgen in Sint-Joost: ‘Omdat we meer testen'

EC
© BRUZZ
04/09/2020

De gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft op dit moment de hoogste besmettingsgraad van heel Brussel en verwacht de komende dagen nog een verdere stijging. Burgemeester Emir Kir vertrouwt op het testcentrum en extra bewustmaking van de jeugd.

Ze zijn nog met 14, de Brusselse gemeenten die boven de alarmdrempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners hangen. Toch is Sint-Joost-ten-Node een flinke uitschieter, met wel 124 nieuwe gevallen de afgelopen week. Molenbeek volgt als tweede in de rij met ‘maar’ 79 nieuwe gevallen in diezelfde periode.

“Het is niet zo verbazingwekkend dat wij het hoogste cijfer hebben, want we hebben ook de hoogste bevolkingsdichtheid en het meeste jongeren van heel Brussel”, zegt burgemeester Kir daarover aan BRUZZ. “Mensen wonen in kleine appartementen, we hebben heel veel horecazaken en we kennen bovendien veel passage omdat we vlakbij het Noordstation en het stadscentrum liggen.”

Sinds een week heeft de gemeente een eigen testcentrum in samenwerking met het Gewest en het Rode Kruis, specifiek voor vakantiegangers die terugkeren uit rode zones. “De eerste zes dagen zijn er al 600 tests afgenomen”, zegt Kir. Hij noemt dat positief. “Elke keer dat we testen en een positief geval vinden, kunnen we deze mensen isoleren en helpen. Dus hoe meer we testen, hoe beter.”

Of dat aantal ook overeenkomt met het werkelijk aantal inwoners dat is teruggekeerd uit een rode zone, weet Kir niet. “Het lijkt mij de verantwoordelijkheid van de federale overheid en de grenspolitie om ervoor te zorgen dat iedereen het Passenger Locator Form invult”, vindt de burgemeester. “Wat wij doen, is iedereen de informatie geven en de mogelijkheid om een test af te nemen. De inwoners zeggen ons alleszins dat ze dankbaar zijn voor dat centrum, want niet iedereen durft naar het ziekenhuis voor een coronatest.”

Influencers

Waar de gemeentes Schaarbeek en Molenbeek de afgelopen dagen nog extra campagnes lanceerden over het belang van testen na een buitenlandse vakantie, met brugfiguren uit de verschillende gemeenschappen, doet Sint-Joost dat niet aanvullend. “Wij zetten vooral in op sensibilisering van de jeugd”, zegt Kir. Vorige maand startte er al een specifieke campagne voor de jongeren, onder meer met behulp van influencers uit hun leefwereld. “De bedoeling is om iedereen die gelooft in samenzweringstheorieën of die denkt dat het allemaal niet erg is, toch te bereiken. Dat gaat niet via de klassieke media, want die volgen ze niet.”

Zo komt viroloog Emmanuel André volgende week donderdag naar de gemeentelijke bib voor een ludieke avond met stand-up comedian Oussama Benali. Dat evenement zal ook via Facebook Live worden uitgezonden. Benali moet de jongeren uit de buurt op zijn eigen manier overtuigen van het belang van de coronamaatregelen.

'Geen enkele school meer sluiten'

Van verdere maatregelen is nog geen sprake, net zo min als een mogelijke inperking van de scholen. “Ik zeg het heel duidelijk: we gaan geen enkele school meer sluiten”, aldus Kir. “Als er een besmetting zou zijn, plaatsen we de klas in quarantaine en verzekert de leerkracht afstandsonderwijs.” Een code oranje voor de Tennoodse scholen is volgens Kir nog niet aan de orde.

De gemeente wil het lokale testcentrum nu verlengen tot minstens 2 oktober. Omwille van de hogere testcapaciteit verwacht Kir de komende dagen nog een toenemend aantal besmettingen in de cijfers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , besmettingshaarden coronavirus , coronatestcentra , sensibiliseringscampagne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni