Online aperitief bij BRUZZ vrijdagavond.

Coronavirus? Dan gaan we maar virtueel op café of restaurant

Kris Hendrickx
21/03/2020

We vergaderen deze dagen niet alleen massaal online. Ook voor een cafébezoek, koffiebreak of een virtueel etentje nemen we steeds meer onze toevlucht tot vergaderapps. “Het klinkt kunstmatig maar je voelt je er echt beter door.”

Honderdduizenden Brusselaars werken deze dagen van thuis uit of zitten tijdelijk thuis zonder werk. Wie telewerkt grijpt al snel naar vergaderingen via videochats om het werk toch wat te stroomlijnen.

Maar wat na een dag thuiswerk of technische werkloosheid? Vrienden of familie in een ander gezin gaan bezoeken is uit den boze en op café gaan is al helemaal onmogelijk.

Videochat

Steeds meer Brusselaars proberen deze dagen om het traditionele cafébezoek of de afterworkbabbel virtueel te organiseren. Technisch is dat erg eenvoudig: dezelfde apps waarmee je ’s ochtends nog een teamvergadering deed, kan ook dienen voor een sociale babbel ’s avonds. Of het nu Zoom, Teams of Messenger is. En ook House Party blijkt een graag gebruikte app.

“Mijn man en ik gaan elke woensdag op café met twee vrienden,” vertelt Séverine (31). "Gewoon hier op de hoek aan de Hallepoort in Sint-Gillis, niets fancy. Nu dat niet meer kan hebben we beslist om het cafébezoek toch maar te laten doorgaan online. Gisteren hebben we hetzelfde gedaan met een groep van zeven. En vanavond staat een virtueel cafébezoek met tien man op de planning.”

"Tussendoor doen we wat gekke moves zodat we grappige screenshots kunnen maken."

Online caféganger Séverine

Tot haar verbazing merkte Séverine dat een virtueel cafébezoek best wel te vergelijken valt met een echt. “De afspraak is dat de drankjes en de hapjes tegen een bepaald uur klaarstaan, iemand streamt een muziekje en je zit al snel in dezelfde patronen als op café: dezelfde mensen tokkelen tussendoor op hun gsm en het zijn dezelfden die vaker aan het woord zijn. En tussendoor doen we wat gekke moves zodat we grappige screenshots kunnen nemen.”

Veel had Séverine oorspronkelijk niet verwacht van een online versie van een bezoek aan Café Hal. “Maar voor je het weet is er anderhalf uur voorbij,” merkte de dertiger. “Logisch misschien ook, want je bent natuurlijk erg nieuwsgierig naar hoe de anderen de hele coronacrisis hebben beleefd. Nadien merkte ik echt dat ik me beter voelde. Zelfs mijn man die geen grote fan is van videochats zei hetzelfde.”

Agenda

Hoe groter de groep, hoe sneller er ook een moderator opstaat, merkte Séverine ook. “Je riskeert anders al snel door elkaar te spreken.” Nog een andere collega die donderdag virtueel op café ging werkte zelfs met een agenda. “Eerst ging het over de projecten die we nog hebben, vervolgens over onze drankjes, dan maakte iedereen een inschatting van de duur van deze hele toestand, enz. Die agenda was zogezegd om te lachen maar werkte heel goed.”

Bij een viral dinner party bestel je bij hetzelfde restaurant en communiceer je online over en tijdens de maaltijd.

Een online cafébezoek is maar een van manieren waarop de videochat informele ontmoetingen kan vervangen. Bij het Europees bureau van Greenpeace voerden ze een virtuele koffiebreak in. “Na de middag, want dan zitten mensen met kinderen aan tafel en zouden ze niet kunnen meevergaderen,” vertelt de medewerkster die het idee opperde. “We zeggen dan dat we ‘naar de keuken’ gaan, waar we normaal samenkomen voor de lunch en koffie en hebben het dan over kleine dingen: hoe we het isolement beleven, wat de kinderen doen. Die informele uitwisseling hoort er gewoon bij.”

Het kan nog ambitieuzer. De Facebookgroep Viral Dinner Party Brussels wil vanaf morgen regelmatig samen op restaurant gaan. Het concept: iedereen die wil bestelt een afhaalgerecht bij eenzelfde restaurant. De deelnemers aan het virtuele diner kunnen vervolgens foto’s en indrukken van de maaltijd delen en ondertussen ook chatten met elkaar. Zaterdag is alvast het Kroatische Maison d’Istrie aan de beurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronavirus, covid-19, videochat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni