Cos richt pijlen opnieuw op Dansaertstraat

© Saskia Vanderstichele

De Zweedse modeketen Cos, het luxueuzere broertje van H&M, doet opnieuw een poging om een vestiging te openen in de Dansaertstraat in Brussel. Vorig jaar had Cos ook al plannen in die richting, maar tot twee keer toe werd de stedenbouwkundige vergunning geweigerd. Tegelijk zou er ook een H&M in de omgeving komen. Onafhankelijke modewinkel Stijl ziet het met lede ogen aan.

Eind december kwam het bericht dat de Brusselse regering weigerde om het project-Cos een stedenbouwkundige vergunning te geven. De gewestregering bevestigde daarmee een eerdere beslissing van de Stad Brussel. De vastgoedgroep van Gérald Hibert wou twee aangrenzende panden (van de voormalige winkel van jurkenontwerpster Joanna Riss en van restaurant Au Fond) samenvoegen tot één groot handelspand.

Die plannen gingen dus niet door, maar nu is er opnieuw een bouwaanvraag ingediend, zo vernam BRUZZ. Het schepencollege van de Stad Brussel moet zich nog uitspreken over het dossier. De beslissing daarover is uitgesteld tot na de paasvakantie. De winkel zou op dezelfde locatie komen als bij de vorige aanvraag, maar het is niet duidelijk welke elementen in het dossier gewijzigd zijn. De Stad kan zich niet uitspreken over het karakter van de winkel, en dus ook niet of Cos of H&M hun plaats hebben in de Dansaertstraat: dat is een zaak tussen eigenaar en huurder. De Stad moet zich wel uitspreken over de bouwplannen die de vastgoedgroep met de panden heeft.

Anti-Cos
Sonja Noël van modeboetiek Stijl heeft bezwaar aangetekend. Niet voor het eerst, want bij de vorige pogingen van Cos lanceerde zij een grote anti-Coscampagne in de Dansaertstraat. “Daar heb ik nu geen tijd meer voor, en ik vrees dat de anderen het protesteren stilaan beu zijn. Het is intussen al de derde keer dat Cos het probeert. Maar ik ben nog steeds fel tegen. Dit zal de Dansaertstraat radicaal veranderen,” aldus Noël aan BRUZZ.

En volgens Noël zullen het geen goede wijzigingen zijn: “Nu zijn er nog kleine winkels, en is het een gemengde buurt: je hebt zowel winkels als buurtbewoners. Er kan zich nog makkelijk een apotheek of voedingszaak naast mij vestigen. Maar als de grote ketens komen, dan wordt het karakter van de wijk totaal verstoord."

H&M
Noël denkt dat het niet bij Cos zal blijven: “Als de Stad een precedent schept, en vastgoedontwikkelaars toestaat om muren te doorbreken om grotere ruimtes te creëren, dan is het hek van de dam en komen er meer en meer ketens. De huurprijzen zullen stijgen en kleinere initiatieven overleven niet.” En daar lijkt het inderdaad op, want het gerucht doet de ronde dat ook grote broer van Cos, H&M, plannen zou hebben voor een vestiging in de wijk. Er zou een H&M openen op de Oude Graanmarkt, in het pand van winkel Zadig & Voltaire.

Maar niet iedereen is een doemdenker: andere handelaars juichen de eventuele komst van Cos toe: zij denken dat Cos meer mensen naar de Dansaertstraat zou lokken, een straat waar de winkels het sowieso al moeilijk hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?