Creatieve vrijplaats See U blijft nog een klein jaar langer

JP , RVE
© BRUZZ
01/02/2021

Het project See U – de naam van de tijdelijke invulling van de voormalige rijkswachtkazerne in Elsene – wordt verlengd. Dat betekent dat een kleine honderd ondernemers er nog tot maart volgend jaar zullen mogen blijven. Goed nieuws voor Brusselaars die gehecht zijn geraakt aan de culturele evenementen en food trucks tijdens de zomermaanden.

See U bevindt zich in hartje Elsene op een terrein van 45.000 vierkante meter. De afgelopen twee jaar konden zo’n honderdtwintig ondernemers zich er vestigen. Een kleine greep uit het grote aanbod: in de Babytheek kunnen ouders babyspullen lenen, er is een Museum van het Kapitalisme, een markt met biologische groenten, een brouwerij en een fablab voor Brusselse creatievelingen.

Normaal gesproken zouden de ondernemers in juni dit jaar moeten vertrekken. Maar nu de nabijgelegen kantoren van de federale politie leeg komen te staan, kunnen heel wat ondernemers daarheen verhuizen. Ondertussen zullen de renovatiewerken beginnen in de gebouwen waar ze nu zijn gevestigd.

Zo’n 80 procent van de ondernemers zal blijven, vertelt Gilles Delforge, de directeur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), die voor het Gewest de tijdelijke inrichting organiseert. Dat komt neer op een kleine honderd ondernemers. Bij de 20 procent die vertrekt zit onder andere Billy Bike. De ondernemer in elekrische deelfietsen heeft vanwege het succes een grotere zaak nodig en zal zich elders in Brussel vestigen.

De afgelopen twee jaar ontving See U 125.000 bezoekers. Delforge blikt tevreden terug het project. "Het is een ambitieus project met een innovatieve procedure. Normaal geven we de sleutel aan een projectleider, die vervolgens de projecten selecteert. Nu zijn we voor het eerst op zoek gegaan naar een beheerder en hebben we daarnaast een open oproep voor projecten gedaan. Die methode is transparanter." (Lees verder onder de fotogalerij)

Op termijn zal op de site van See U een nieuwe wijk herrijzen genaamd Usquare. Die zal bestaan uit universitaire voorzieningen van de ULB en de VUB. Er komen publieke woningen en studentenwoningen. De openbare ruimte wordt ook opnieuw ingericht. De MSI mikt erop om alle werken af te ronden in 2027. Dit jaar zullen vooral renovatiewerken worden gedaan aan de oude kazernegebouwen.

Bioscoopzaal blijft

Ook na de tijdelijke invulling hoopt Delforge de sfeer van See U te kunnen meenemen. De wijk moet blijven openstaan voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Delforge denkt bijvoorbeeld aan een publieke moestuin. De zaal waar nu buurtcinema Kinograph is, zal overdag worden gebruikt door de universiteiten. Maar in de avond zouden er wellicht toch nog films kunnen worden gedraaid voor cinemaliefhebbers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, See U

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni