Crematorium Evere krijgt neutrale afscheidsruimte

Een ontwerp van het nieuwe crematorium. De opening is nogmaals uitgesteld, nu naar 2019.

Ook mensen die niet voor een crematie kiezen, zullen in het nieuwe crematorium van Evere terecht kunnen. Er komt een neutrale afscheidsruimte voor een niet-kerkelijke uitvaartplechtigheid. "Gezien de superdiversiteit van Brussel zou er in elke gemeente zo'n ruimte moeten zijn", zegt parlementslid René Coppens (Open VLD).

Dat er in het toekomstige crematorium een neutrale afscheidsruimte komt, blijkt uit een antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op een parlementaire vraag van Coppens.

Ook Jette en Koekelberg voorzien sinds kort neutrale afscheidsruimtes aan hun begraafplaatsen. Het Brussels Gewest geeft subsidies aan gemeenten die zo'n ruimte willen bouwen. Zo kan ieder naar wens afscheid nemen van dierbaren bij een overlijden. 

"Gelet op de enorme toename van het inwonersaantal, de filosofische diversiteit en de beperkte mobiliteit van ouderen, zou er eigenlijk in elke gemeente een neutrale afscheidsruimte moeten zijn", zegt Coppens.

Nieuw uitstel

De opening van het crematorium aan de Jules Bordetlaan loopt al enkele jaren vertraging op. Ditmaal opnieuw. Inmiddels is er sprake van 'de loop van 2019', terwijl eerder op dit jaar werd gemikt. Ook in 2015 en 2017 werd de opening al eens uitgesteld, toen door "problemen met het budget en de administratie".

Xavier Godaert, directeur van Crematorium Brussel, wil echter niet van uitstel spreken. "In een gevoelige kwestie als de bouw van een crematorium duurt de administratieve procedure nu eenmaal erg lang. Dat is normaal. Wees gerust, het crematorium komt er."

Het enige andere Brusselse crematorium in Ukkel krijgt intussen al zijn aanvragen verwerkt, geeft Godaert aan. Volgens een studie uit 2015 wordt meer dan 70 procent van de Brusselse overlijdens gevolgd door een crematie. In Vlaanderen is dat 60 procent, in Wallonië 30 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?