Minder crematies in Brussel in 2018

© Saskia Vanderstichele

Het aantal crematies blijft licht dalen in Brussel. Volgens de directeur van het crematorium in Ukkel is de daling vooral te verklaren door een lager sterftecijfer in Brussel. Intussen is de bouw van het nieuwe crematorium in Evere opnieuw vertraagd. Het crematorium zou pas kunnen openen in 2020.

De Intercommunale Coöperatieve Vennootschap voor Crematie (Cremabru) heeft in 2018 5.096 crematies geregistreerd. Dat is een lichte daling tegenover 2017, toen de intercommunale 5.231 crematies telde. Het is al het derde jaar dat het aantal daalt, schrijft de krant La Capitale.

54 procent

Volgens Xavier Godart, de directeur van het crematorium in Ukkel, heeft dat niets te maken met de manier van begraven, maar wel met een algemeen dalend sterftecijfer in Brussel.  "Het aantal crematies blijft stabiel in verhouding tot het aantal sterfgevallen," zegt hij. "Maar het percentage kan wel variëren naar gelang het sterftecijfer."

In Brussel kiezen 54 procent van de overledenen voor een crematie, tegenover 67 procent in Vlaanderen en 39 procent in Wallonië, zegt Godart.

Evere 2020

Om het noorden van Brussel beter te kunnen bedienen, wil Cremabru al een eind een nieuw crematorium openen in Evere. De plannen liggen klaar, maar de bouw raakt maar niet van de grond. Het crematorium had al open moeten gaan in 2017, maar de datum ligt nu op 2020.  "We wachten nog op een precieze planning," zegt Godart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?