Criminaliteit in Brussel daalde met 19 procent in tien jaar

© PhotoNews
| De politie houdt een oogje in het zeil op de Zuidfoor.

De criminaliteit in Brussel is met bijna 20 procent gedaald in tien jaar, zo blijkt uit het eerste rapport van Brussel Preventie & Veiligheid (BPV). De bevolking in het gewest steeg in dezelfde periode met 15,5 procent.

In tien jaar ging het aantal inbreuken van 181.189 naar 145.493, een daling van 19 procent. Dat schrijft Le Soir op basis van het eerste rapport van Brussel Preventie & Veiligheid (BPV). De daling betreft zelfs 36 procent voor diefstal en afpersing.

Fietsdiefstallen

Sommige inbreuken komen vaker voor in stedelijke omgevingen. Zo zijn er meer diefstallen uit of van voertuigen, diefstallen met geweld, overvallen of vaststellingen van discriminatie of van racisme in Brussel dan op nationaal niveau.

Het aantal fietsdiefstallen zijn vandaag drie keer zo talrijk dan tien jaar geleden in de hoofdstad. Ook drugsbezit of nachtlawaai komen tegenwoordig vaker voor, of worden in ieder geval vaker gemeld aan de politie.

Hitparade

Het BPV-rapport geeft een beeld van de criminaliteit per wijk; Brussel is sinds 2005 in 145 wijken opgedeeld. Alle soorten inbreuken samen, zijn de meest problematische wijken gelegen in het centrum: Grote Markt, Kuregem, Hallepoort, Matonge en Brabant.

"Het doel is niet om een hitparade van de probleemgebieden te leveren", zegt Jamil Araoud, CEO van BPV, in de krant. "Maar wel om te richten op de best mogelijke antwoorden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?