Crisiscel Cultuur: 'Jambons relanceplan bevat veel geld, maar weinig relance'

© PhotoNews
| Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) met mondmasker.

Het relanceplan van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) biedt volgens de Crisiscel Cultuur nauwelijks elementen om de sector een heropleving te bezorgen. De sectororganisatie betreurt dat er vooral middelen worden uitgetrokken voor infrastructuur. "Dit is alsof we de horeca zouden redden door nieuwe cafés te laten bouwen", zo luidt de kritiek.

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft 167 miljoen euro vrijgemaakt voor eenmalige impulsen voor de zwaar getroffen cultuursector, zo stond vandaag in De Standaard te lezen. Er wordt onder meer 100 miljoen euro uitgetrokken voor culturele infrastructuur. De Crisiscel Cultuur zegt "met de nodige verbijstering" via de media te hebben vernomen dat de minister het overgrote deel van het geld voor de relance "wil investeren in bakstenen".

"Het probleem ligt niet bij de infrastructuur, maar wel bij de vele spelers in de sector die moeten proberen de crisis te boven te komen", zegt woordvoerder Tom Kestens. "Je moet eerst de sector herlanceren, om dan in gebouwen te investeren." De infrastructuurprojecten zijn wel degelijk zinvol, maar ze hebben weinig met een relancebeleid te maken, zo luidt de kritiek. "Dit onder het mom van relance en crisisbeleid realiseren vinden wij slim geframed, maar niet effectief", zo staat in een persbericht.

Hogere projectsubsidies zijn wel goede relancemaatregel

De Crisiscel Cultuur erkent wel dat de minister ook de projectsubsidies optrekt. "Dat is de enige maatregel die we als een volwaardige relancemaatregel kunnen bestempelen", zegt Kestens. Maar in vergelijking met de extra middelen voor infrastructuur gaat het maar om "peanuts", zo klinkt het. Ook het garantiefonds voor de audiovisuele sector wordt als een goede zaak beschouwd. "Maar waar zijn gelijkaardige maatregelen voor andere, minstens even zwaar getroffen disciplines?", stelt de organisatie.

De Crisiscel Cultuur is een coalitie van belangenbehartigers, kunstenaars en kunstwerkers, organisaties en instellingen uit de Vlaamse gesubsidieerde en vrije cultuur- en evenementensector. De organisatie zal donderdag in de commissie cultuur haar eigen langetermijnplannen rond crisisbeleid en relance op tafel leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?