Crowdfunding bij moslimorganisaties in opmars

© ras-el-hanout.be

Verschillende organisaties voor en door Brusselse moslims doen beroep op crowdfunding om geld in te zamelen. De initiatieven variëren van onderwijs tot cultuur en religie.

La Dernière Heure meldt dat de islamitische basisschool Al-Ghazali op zoek is naar 500.000 euro en daarvoor een oproep lanceert naar sympathisanten. Het geld moet dienen om de school uit te breiden: er moeten drie klasjes bijkomen, net als een nieuwe sportzaal en speelplaats.

Al-Ghazali is niet de enige organisatie die op dit idee komt: er loopt al langer een crowdfunding voor een vierde islamitische school in Brussel. Het islamitische centrum El Hikma (‘De Wijsheid’) kocht al in juli 2015 een gebouw in de Sint-Denijsstraat in Vorst, om er een islamschool in te openen. In 2015 werd daarvoor 1 miljoen euro ingezameld, waarvan 300.000 euro online, meldde BRUZZ toen.

Om de werken aan het gebouw af te ronden en in september te kunnen openen is nog eens 500.000 euro nodig. Ook dat bedrag zoekt El Hikma via crowdfunding. Zo kunnen geïnteresseerden een of meerdere vierkante meters van het schoolgebouw aankopen: één vierkante meter kost 500 euro, af te betalen met tien maanden of te delen onder tien personen. In juni leverde een inzamelactie van El Hikma tijdens de Ramadan al 106.000 euro op.

L'épicerie
Ook op cultureel gebied doet een Brussels-Arabisch project een beroep op het grote publiek in te zamelen. De vzw Ras El Hanout is in maart begonnen met een inzamelactie om in hartje Molenbeek een cultuurcentrum te openen: L’épicerie. Dat centrum zal onder meer een theaterzaal met enkele honderden zitplaatsen bevatten.

Op 10 juni organiseerde Ras El Hanout al een iftar (het avondmaal van de moslims na zonsondergang tijdens de ramadan) in het gebouw in de Beekstraat. De opbrengst ging naar het nieuwe centrum. In totaal werd al ongeveer 50.000 euro ingezameld. Er is nog eens 150.000 euro nodig om L’épicerie te kunnen openen.

Moskeeën rekenen al langer op giften om uitbreidingen of nieuwbouwprojecten te garanderen. Zo organiseerde de Koubamoskee in Schaarbeek vorig jaar tijdens religieuze feesten ophalingen om de toekomstige verhuis naar een nieuwe moskee in de Vanderlindenstraat te financieren.

Op de website van de Al Khalilmoskee in Sint-Jans-Molenbeek kunnen bezoekers één vierkante meter aankopen voor 250 euro, in het kader van de uitbreiding van de moskee. Daarmee zijn tot op heden 162 van de benodigde 3500 vierkante meter gefinancierd.

Middenklasse
Het is vooral in Brussel dat crowdfunding bij moslims in opmars is, zegt islamoloog Michael Privot. “Daar is veel economisch potentieel, met een echte middenklasse die zich meer en meer manifesteert”, zegt hij in La Dernière Heure. Bovendien passen giften en vrijgevigheid goed in de islamitische cultuur: “Donaties maken geen deel uit van de vijf zuilen van de islam, maar het is altijd mooi meegenomen”, zegt Privot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?