Nieuwe islamitische school in Vorst via crowdfunding

© brusselnieuws.be
30/07/2015

Het islamitische centrum El Hikma ('De Wijsheid') heeft via crowdfunding, zowel op de 'klassieke' als de online manier, 1 miljoen euro ingezameld. Daarmee koopt het een gebouw in de Sint-Denijsstraat in Vorst aan, waar ze een nieuwe islamitische basisschool zullen openen.

De inzamelingsactie zou normaal vrijdag afgesloten worden, maar woensdag konden de coördinatoren van het project al melden dat het benodigde geld voor de aankoop van het gebouw binnen was. Daarin speelde de hashtag #hikmastory een belangrijke rol, naast de traditionele solidariteit binnen de islamitische gemeenschap.

Ruim 600.000 euro werd in het afgelopen jaar ingezameld op de 'klassieke' manier, via donaties, voornamelijk vanuit de moslimgemeenschap in Vorst. Toen de donaties daarna stokten, lanceerde communicatieverantwoordelijke Mourad El Habsaoui een campagne op internet. "De uitdaging was om in minder dan een week 300.000 euro in te zamelen", vertelt El Habsaoui vrijdag aan de RTBF. "Eerlijk gezegd geloofde ik er niet echt in."

Cimane El Bakkali, vicevoorzitter van het El Hikma-centrum, legt uit hoe dat toch lukte: "We hebben donaties binnengekregen uit Charleroi, uit Luxemburg, uit Frankrijk en zelfs uit Canada."

"Dit is de laatste noodzakelijke stap in de erkenning van onze school voor de Franse Gemeenschap", zei El Bakkali donderdag in La Capitale.

Kinderdagverblijf nu, kleuterklasjes in 2016
De school zou in september 2016 willen beginnen met vijf kleuterklasjes en een paar klassen van het lager. Maar de inschrijvingen daarvoor starten pas zodra El Hikma de sleutels in handen krijgt. Op termijn zou de nieuwe school in staat moeten zijn om minstens 450 leerlingen te huisvesten, als het subsidies wil krijgen van de Franse Gemeenschap.

Volgens de Facebookpagina van het centrum komt op de site ook een kinderdagverblijf. Dat zou wel al zeker de deuren openen dit jaar in september.

Er zijn op dit moment in Brussel al drie islamitische lagere scholen: telkens één in Schaarbeek, Etterbeek en Molenbeek. Die konden al een tijdje de grote vraag niet meer aan.

De moslimscholen bieden twee uur islam per week aan, naast de gewone vakken. In Schaarbeek opent binnenkort ook de eerste islamitische middelbare school de deuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni