Eerste islamitische middelbare school van België opent in Schaarbeek

© brusselnieuws.be
16/07/2015

De Franse Gemeenschap heeft dan toch groen licht gegeven voor een eerste erkende islamitische middelbare school in België. De vzw die nu al de lagere school La Vertu op de Haachtsesteenweg in Schaarbeek uitbaat, wilde er al een paar jaar ook een middelbare school openen.

Dat meldt de krant La Libre Belgique.

De school, die vooral leerlingen van Turkse afkomst heeft, deed haar subsidieaanvraag jaren geleden al. In 2013 wees de Franse Gemeenschap het dossier echter nog af, omdat in de buurt van de school op de Haachtsesteenweg al voldoende secundaire scholen zouden zijn. Daarop herwerkte de inrichtende macht het dossier.

In eerste instantie zal de nieuwe middelbare afdeling plaats bieden aan leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs, maar de school zal gefaseerd ook de andere twee graden openen. Uiteindelijk wil de middelbare afdeling plaats bieden aan 660 leerlingen.

De eerste graad van de nieuwe school loopt snel vol. Er zijn volgens de krant al 90 leerlingen ingeschreven.

Brussel telt al drie erkende islamitische lagere scholen: naast La Vertu (‘De Deugd’) zijn dat scholen in Etterbeek en Molenbeek. In de lagere scholen van islamitische strekking krijgen de leerlingen twee uur islam per week, en verder het gewone lesprogramma.

Dezelfde regels voor iedereen
“Het dossier heeft alle etappes van het goedkeuringsproces door de officiële instanties doorlopen”, reageert Joëlle Milquet (CDH), minister van Onderwijs aan Franstalige kant, in de krant. “De gemeente Schaarbeek is ook voorstander. Ik heb dit dossier in oktober/november geërfd en ik heb navraag gedaan naar het schoolprogramma en naar de samenwerking met een inrichtende macht.De antwoorden waren afdoende. De school geeft blijk van een openheid naar andere geloofsovertuigingen.”

La Vertu zal zich aan alle regels moeten houden die ook gelden voor bijvoorbeeld katholieke en joodse middelbare scholen. Aparte regels instellen voor islamitische scholen is onmogelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni