| Bezielers Marc Vanderbiesen, Mijean Rochus en Abu Bakar.

Crowdfunding: koken voor daklozen met Abu

SN
© BRUZZ
05/01/2018

Cooking with Abu wil iedere maand een feestelijk diner te geven, voor en door daklozen. Daarvoor organiseren ze een actie op Growfunding. Deze vrijdagavond is er een benefietoptreden aan GC De Markten.

Abu Bakar, in 2009 gevlucht uit Niger, was gechoqueerd toen hij zag hoeveel mensen er in Brussel op straat slapen. Hij bedacht het concept ‘Cooking with Abu’: om de zoveel tijd een feestmaal koken, met en voor daklozen. Zijn vrienden Mijean Rochus en Marc Vanderbiesen zetten er mee hun schouders onder.

Cooking with Abu heeft er al een paar edities opzetten, maar nu willen ze de frequentie opkrikken. “Een keer per maand een diner is het doel,” zegt Mijean. “Geen conservenmaaltijd, wel een gezond diner met verse ingrediënten. Om die te kunnen kopen, willen we 6000 euro inzamelen met onze crowdfunding.”

Het project wordt mee gedragen door een heel diverse groep Brusselse vrijwilligers. Ondertussen zijn ze met een 70-tal. “Tot nu waren het vooral de vrijwilligers die de maaltijd voorbereidden. Maar vanaf dit jaar zullen ook daklozen meekoken,” aldus Mijean.

20180104 cooking with abu

| De vrijwilligers van Cooking with Abu.

'Daklozen, dat kende ik niet'

“We willen daklozen weer het gevoel geven dat ze deel uitmaken van de maatschappij. Iedereen loopt met een grote boog om hen heen. Met onze diners brengen we gewone mensen weer met hen in contact. En het werkt: we hebben altijd een heel leuke tijd,” vertelt Abu Bakar.

Zelf vluchtte Abu in 2009 van Niger naar België. “Daklozen, dat kennen we in Niger niet. Wel bedelaars, maar zelfs die hebben een onderkomen. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik zag hoeveel mensen in Brussel op straat slapen.”

Abu besloot er iets aan te doen. “Ik heb veel geluk gehad hier in België. Daarvoor wilde ik iets teruggeven.”

Mister Black Belgium

Abu’s verhaal leest inderdaad soms als een sprookje, ondanks de ellende die hij in Niger ontvluchtte. Toen hij in het opvangcentrum Klein Kasteeltje verbleef, werd hij door een Togolese stylist gespot als model. De ene show leidde tot de andere, en in 2016 werd Abu zelfs de eerste Mister Black Belgium.

Tijdens een show in Parijs leerde hij Mijean kennen, fotograaf en bezieler van multicultureel modellenbureau MiCasting. Samen werkten ze ‘Cooking with Abu’ verder uit. Abu doet nog steeds modellenwerk voor MiCasting, naast zijn job als badmeester in Océade. Drie avonden per week geeft hij ook sportles in Koekelberg.

Abu wil niet dat het project om hem blijft draaien. “Dit is niet iets voor een paar jaar. Ook als ik wegga, moeten we blijven koken voor daklozen.

Benefietconcert

Wie Cooking with Abu wil steunen, kan bijdragen via de Brusselse site Growfunding.

Vrijdagavond is er ook een muzikale actie aan GC De Markten in Brussel, van 18 tot 21 uur. De band Beasts of No Nation brengt soul, funk en bluesnummers ten voordele van Cooking with Abu. Wie komt kijken, kan steunen met een vrije gift.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Cooking with Abu , Abu Bakar , Mijean Rochus , Marc Vanderbiesen , Growfunding , Mister Black Belgium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni