| Voorstelling van de Orig-Ami in het Noordstation.

Brusselaar deelt kartonnen tenten 'Orig-Ami' uit aan daklozen

© BRUZZ
29/12/2017

Een plooibare kartonnen tent, daarmee wil Xavier Van der Stappen toch enig comfort geven aan de Brusselse daklozen. Vrijdagmorgen heeft hij de eerste Orig-Ami’s uitgedeeld aan het Noordstation.

“Als ik kon, zou ik een huis bouwen voor de daklozen in Brussel. Maar dat geld heb ik niet, dus heb ik deze kartonnen tenten ontwikkeld,” zegt Xavier Van der Stappen, directeur van vzw Cultures & Communications, en ontwikkelaar van de Orig-Ami-tenten.

“Er zijn weliswaar opvangcentra, maar niet elke dakloze wil of kan daar naartoe. Omdat ze zich er niet veilig voelen, of omdat ze hun huisdier niet kunnen meenemen. En de kartonnen dozen die ze noodgedwongen in de winter gebruiken, zijn vaak te onhandig om te transporteren.”

Van der Stappen heeft nu de eerste Orig-Ami’s uitgedeeld aan daklozen. De tenten zijn gemaakt van karton in accordeonvorm, zodat ze gemakkelijk opgeplooid kunnen worden. Vandaar ook de knipoog naar de Japanse papierplooikunst origami.

Orig-Ami tent daklozen opgeplooid

| De opgeplooide kartonnen tenten.

Karton is dan weer een materiaal dat goed isoleert, al is het niet zo duurzaam. “Het is natuurlijk niet bestand tegen regen, maar de meeste daklozen zoeken sowieso beschutting onder bruggen en in portieken. We hopen dat de tenten toch enkele weken kunnen meegaan,” zegt Van der Stappen.

De eerste daklozen kunnen de Orig-Ami nu testen. Als ze de tenten willen blijven gebruiken, wil Van der Stappen volgend jaar een paar honderd tenten uitdelen. Want de huidige toestand vindt hij onhoudbaar.

"Eigenlijk is het triest dat we dit moeten doen. We betalen toch genoeg belastingen? Het is niet normaal dat er in een comfortabel land nog 2.600 mensen op straat moeten slapen in Brussel, in deze winterkou," betreurt Van der Stappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Xavier Van der Stappen , Orig-Ami , daklozen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni