1752 cultuur Nova 20

Culturele sector spant kortgeding aan tegen de staat voor publieke voorstellingen

© Belga
07/05/2021

Een resem federaties en personen die de cultuursector vertegenwoordigen hebben een kortgeding opgestart tegen de Belgische staat. Met de juridische actie willen ze voorstellingen met publiek mogelijk maken. De culturele sector wendt zich tot de rechtbank ten aanzien van "de meedogenloosheid van de federale regering", klinkt het donderdag. "In de ultieme hoop alsnog een herneming van publieke voorstellingen en activiteiten mogelijk te maken."

De groep, "representatief voor de culturele sector", wil met de actie "de onwettigheid van de opgelegde maatregelen laten vaststellen". Cultuurhuizen zijn volgens wetenschappelijke studies niet het meest riskant, argumenteren ze. Ook hekelen ze een discriminatie sinds het begin van de coronacrisis.

De gemaakte keuzes zijn ook een politieke keuze, vervolgen ze, en dat wil de sector niet langer aanvaarden. "Deze beslissingen hebben te veel sociale, economische en democratische gevolgen."

Volgens De Standaard gaat het om een veertigtal organisaties, zoals onder andere 'Artists United' en de Vlaamse Dirigentenvereniging.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni