| Actievoerders van de beweging 'Sound of Silence' kwamen eerder al samen op het Muntplein (archiefbeeld).

Cultuur- en evenementensector is teleurgesteld: 'Dit is een uppercut'

© Belga
23/04/2021

Het laatste sprankeltje hoop van de eventsector is vrijdagavond met een harde klap gedoofd. Dit is een nieuwe uppercut. Dat is de reactie van Sound of Silence (SOS), de belangengroep van de eventsector, op de beslissing van het Overlegcomité. "Ondanks alle aanpassingen en inspanningen zijn wij opnieuw het kind van rekening", luidt het.

"De nieuwe beslissingen van het Overlegcomité doen pijn, veel pijn", reageert Heidi Vermander van SOS. "Als sector snappen we dat events niet voor hier en nu zijn, maar na alle opofferingen en inspanningen die we de voorbije veertien maanden leverden, hadden we op z'n minst op een perspectief gehoopt. Hebben we daar dan geen recht op? Wat moeten we nog meer doen?"

"We verenigden ons als sector, we offerden onze passie op voor de fysieke gezondheid van de maatschappij, we hebben steeds de hand gereikt, we stelden een relanceplan op, we kwamen innovatief uit de hoek, enzovoort. En waarvoor? We worden al veertien maanden lang aan het lijntje gehouden", benadrukt Vermander. De beslissingen van het Overlegcomité was volgens Vermander "de uppercut".

Crisiscel cultuur: 'Onbegrijpelijk'

De beslissingen van het Overlegcomité geven geen duidelijkheid voor de zo belangrijke zomermaanden en het najaar, klinkt het ook bij de crisiscel Cultuur. "Dit gebrek aan een langetermijnperspectief is onbegrijpelijk", reageert de organisatie.

"De tweede fase van ons plan start bijvoorbeeld pas op als minimum 75 procent van de ICU-bedden vrij waren voor niet-COVID patiënten. Blijkbaar was dat nog niet voldoende om een volledig perspectief te krijgen", zegt woordvoerder Frederik Sioen.

Het uitblijven van duidelijkheid op lange termijn is volgens Sioen onbegrijpelijk. "Hoe kunnen wij nu beginnen plannen aan de belangrijkste periode van het jaar? Hoe leggen we dat uit aan onze mensen die al die tijd aan de kant staan? Wat moet er meer gebeuren dan een gevaccineerde bevolking en voldoende vrije ICU-capaciteit om onze sector op te starten zonder beperkingen?'", vraagt Sioen zich af.

Evenementensector: 'Verbijsterd'

Event Confederation (EC), vertegenwoordiger van de evenementensector, is naar eigen zeggen "verbijsterd" over het gebrek aan ambitie en duidelijkheid na het Overlegcomité. Het vooruitzicht en de maatregelen voor de evenementensector werden slechts tot in juni ingevuld, waardoor de belangrijke voorbereidingstijd voor de organisatoren volledig vergeten wordt.

"We moeten van een 'nee, want' naar een 'ja, maar'-maatschappij. Er is duidelijkheid voor mei en juni, maar meer duidelijkheid tot en met het najaar had na 14 maanden wel gemogen. Idem over de sneltesten. Na zoveel maanden mag daar toch ook wat over gezegd worden. Daar zitten mogelijkheden wat ons betreft", vertelt Bruno Schaubroeck van Event Confederation.

"Zo eigen aan de sector is voorbereidingstijd. Het uitblijven van duidelijkheid is niet goed te praten. Dit is dramatisch voor de hele sector. Hoe kunnen wij nu beginnen te plannen? Een event steek je niet in elkaar op de hoek van een tafel in een kwartiertje tijd", besluit Schaubroeck.

VOKA: 'Exitplan voor alle sectoren'

Ondernemersorganisatie VOKA vraagt dan weer een exitplan voor alle sectoren. "Nu leven we van week tot week, dat staat haaks op de planmatige aanpak die ondernemingen en organisaties van de overheid vragen", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van VOKA.

"Tal van maatregelen belemmeren vandaag nog het economische leven", aldus VOKA. De werkgeversorganisatie verwijst onder andere naar horecazaken zonder buitenruimte en lege feestzalen, maar ook naar de reissector.

Daarnaast vraagt VOKA om het verplicht en voltijds telewerk af te bouwen. "We herhalen de vraag om op korte termijn veilige terugkeermomenten naar kantoor toe te laten nu meer en meer mensen gevaccineerd zijn", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni