Cumuleo: ‘Goldstein gaf subsidies aan eigen vzw'

De verenigingen tegen corruptie Cumuleo en Anticor beschuldigen Yves Goldstein (PS) van belangenvermenging. Hij zou geld van het Gewest hebben toegekend aan zijn eigen vzw Mondial Sport & Culture. Dat schrijft La Capitale en bevestigt Cumuleo aan BRUZZ.

Goldstein kondigde donderdag zijn aftreden aan als kabinetschef van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De aantijging van belangenvermenging heeft daar niet mee te maken, zegt Christophe Van Gheluwe aan BRUZZ.

“We hebben ontdekt dat meneer Goldstein zijn mandaat als voorzitter van Mondial Sport niet had aangegeven bij het Rekenhof,” legt Van Gheluwe uit. “We hebben een journalist dat aan Goldstein laten voorleggen, waarop die zei dat hij enkel mandaten opgedragen door de PS aangeeft. Dat is gezever natuurlijk.” 

Van Gheluwe is de oprichter van Cumuleo, dat al jaren mandatenlijsten en vermogensaangiften van politici en ambtenaren analyseert, en mede-oprichter van een Belgische tak van de Franse anti-corruptieorganisatie Anticor.

Het probleem gaat verder dan een niet aangegeven mandaat: als kabinetschef van de minister-president kon Goldstein mee beslissen over de toekenning van subsidies door het Brussels Gewest en dus ook aan zijn eigen vzw, zegt Van Gheluwe.

Geld

“Er is zeker sprake van belangenvermenging” volgens de cumul-bestrijder, “en een risico tot verduistering van overheidsgeld, tot corruptie.” Of Goldstein het geld echt oneigenlijk heeft gebruikt of het besteed heeft aan de werking van de vzw, daarover wil Van Gheluwe zich niet uitspreken.

Volgens Van Gheluwe kreeg de vzw Mondial Sport in 2015 113 000 euro aan subsidies via Actiris en 14 000 euro van het Brussels Gewest, naast financiering van onder andere de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). Hij oppert dat de vzw te weinig leden heeft voor zo’n budget.

Mondial Sport & Culture is een vzw met een sportzaal op de Helmetsesteenweg in Schaarbeek. Ze biedt sportlessen en huiswerkbegeleiding aan.

Yves Goldstein was niet bereikbaar voor commentaar. Cumuleo en Anticor hopen op een reactie van de politieke wereld.

Anticor creërt een nieuwe website, tranparancia.be, waarop burgers informatie kunnen opvragen over publieke instelling. De organisatie wil daarmee corruptie tegengaan en druk uitoefenen op politici om transparanter te handelen. Interesse? Anticor zoekt nog medewerkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?