Dagelijks bijna 100 bestuurders onder invloed betrapt

© Photo News
| Politiecontrole Brussel (archiefbeeld).

Ondanks alle campagnes en bobacties blijft alcohol in het verkeer een levensgroot probleem. Vorig jaar werden in Brussel dagelijks bijna honderd bestuurders onder invloed betrapt. De nationale cijfers liggen zowaar nog hoger: elke dag worden 135 ­bestuurders ervoer beboet.

Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA), waar Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen maandag over berichten.

Alcohol achter het stuur veroorzaakt elk jaar meer dan 4.000 ongevallen. Uit de cijfers blijkt nog dat de pakkans ook anders is per politiezone. En de verschillen zijn groot. Zo betrapte de politiezone Pajottenland (Gooik, Lennik ...) vorig jaar 0,7 dronken chauffeurs per 1.000 inwoners.

Aan de andere kant is er bijvoorbeeld de politiezone Mechelen-Willebroek, al jaren berucht om de vele Wodca-controles, waar vorig jaar per 1.000 inwoners 10 betrappingen waren. En in het Brasschaat ­van minister Jan Jambon liepen op 1.000 inwoners zelfs 12 dronken chauffeurs tegen de lamp. In Brussel gaat het om 3 dronken chauffeurs per 1.000 inwoners.

Pakkans verhogen

Alle experts zijn het erover eens dat de pakkans nog moet worden verhoogd. Er moeten nog meer alcoholcontroles worden uitgevoerd dan de huidige 1,5 miljoen per jaar. Uit onderzoek van het verkeersveiligheidsinstituut Vias blijkt dat vandaag amper 10 procent van de Belgische bestuurders de pakkans als 'groot of zeer groot' beschouwt. "Terwijl dat voor een goed alcoholbeleid in feite 90 procent zou moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?