© Rojin Ferho | De Koningstraat is afgesloten.

Dagje Brussel wordt hindernissenparcours: 'Kent u de weg naar de Europese wijk?'

Rojin Ferho
© BRUZZ
21/07/2021

Terwijl vroeger op 21 juli een kleine volksverhuizing naar Brussel plaatsvond, is dat dit jaar veel minder het geval. Mensen die afzakken naar de stad voor het defilé, worden weer huiswaarts gestuurd. Toeristen stuiten op hun beurt op heel wat hindernissen, nu verschillende zones afgesloten zijn.

Het is voornamelijk het zinnetje ‘Bloei, o land, in eendracht niet te breken’ uit ons volkslied dat de nationale feestdag moet samenvatten. Na een stevig jaar, waar vooral de coronacrisis en de watersnood een donkere schaduw op hebben geworpen, is de solidariteit en veerkracht groot. Koning Filip wijdt er zo goed als heel zijn 21-juli-toespraak aan, en dit jaar zijn het enkel coronahelden en een aantal studenten die mogen plaatsnemen in de tribunes.

Ondanks het zomerweer, lijkt ook Brussel deze woensdag overschaduwd. Op de nationale feestdag gebeurt er gewoonlijk een ware diaspora naar onze hoofdstad, maar dit jaar zijn het voornamelijk lege straten en half gevulde terrasjes die de stad kenmerken.

Rond Brussel-Centraal zijn enkel nog maar veteranen, orkestmuzikanten en politiemensen te zien. De Belgische vlaggen, in normale omstandigheden op deze dag overal aanwezig, zijn amper zichtbaar.

Het dringt pas door dat het een 21-juli-viering in mineur zal zijn als er aan de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal een uur voor het Te Deum geen mensen te bespeuren zijn. Doorgaans wachten mensen daar massaal op de koning en koningin die de plechtigheid bijwonen in de kathedraal.

21-juli-vierders krijgen deksel op de neus

Op naar het Warandepark dan, waar in pre-coronajaren een groot volksfeest gehouden wordt ter gelegenheid van de nationale feestdag. Maar terwijl alle wegen naar Rome leiden, leidde hier geen enkele weg naar het Warandepark. “Alle straten rond het Paleis en het Warandepark zijn afgesloten, mevrouw”, legt een politieagent uit. Een voorbijganger slaakt een diepe zucht terwijl die rechtsomkeer maakt met zijn fiets.

“Het zal op de televisie te doen zijn”, antwoordt een andere politieagent op de vraag van Michaël waarom hij de Koningstraat niet door mag om het militair defilé te bezichtigen. “Ik heb nergens gelezen dat publiek niet welkom is vandaag”, zegt hij verslagen. Het is de eerste keer dat Michaël naar Brussel afzakt om het militair defilé te zien. “Voor mijn peter stierf, liep hij als officier mee in het defilé. Hij vertelde er altijd heel fier over, dus wil ik het dit jaar met mijn eigen ogen meemaken. Het is echt teleurstellend.”

Michaël is niet de enige die uit de lucht valt na het antwoord van de politieagent. Vrijwel iedereen die richting de Grotelaan en het Paleizenplein afzakt, krijgt het deksel op de neus. Zo ook een vrouw wier man meeloopt in de optocht. “Nochtans zou u denken dat de partners ook mee mogen”, vertelt ze. “Nu moet ik noodgedwongen naar huis terugkeren.”

Na verloop van tijd verzamelen mensen zich voor de politiebarricades om aan elkaar hun ongenoegen te uiten. “Ik zal er dan maar eentje gaan drinken, zeker?”, mompelt een oudere man die voor het eerst naar het militair defilé afzakt. “Ik heb niet goed opgelet toen ze zeiden dat er geen publiek aanwezig mocht zijn”, zegt iemand tegen zijn partner. “Ik heb dat nergens gehoord”, zegt een ander.

Bezoek aan de kust omgeruild voor een dagje Brussel

Terwijl de ene naar Brussel afzakt voor het defilé, maakt de ander gebruik van zijn vrije werkdag om de stad uitgebreid te komen bezoeken. Maar nu heel wat zones afgesloten worden, lopen zij voortdurend tegen hindernissen aan. Zo ook een koppel dat buiten adem aan de Hertogstraat aankomt. “We zijn voortdurend omleidingen aan het nemen omdat iedere straat rond het Paleis afgesloten is”, zeggen ze in één lange adem. “Wij kennen Brussel niet zo goed, dus we lopen overal verloren. Weet u hoe we naar de Europese wijk moeten stappen?”, vraagt de vrouw bijna wanhopig.

Na het koppel volgen heel wat toeristen die hun dagje uit in Brussel helemaal anders hadden voorgesteld. “Ik wist dat de winkels gesloten waren, maar niet dat er zoveel zones afgesloten zouden zijn. We waren beter naar de kust gegaan”, klinkt het bij een groep tieners. Terug in het centrum lijken de terrassen al wat meer gevuld. De straten lijken ook al voller te lopen, maar veel volk is er niet. Velen zullen wellicht een feestje houden vanuit de huiskamer dit jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, nationale feestdag, toerisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni