Dakloze die opvang weigert in Etterbeek wordt aangehouden

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 9 februari 2021
Updated: 08-02-2021 - 19:36

Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek, wil in deze ijskoude dagen daklozen tussen 20 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends zoveel mogelijk van straat halen. Er wordt een noodopvangcentrum geopend. Daklozen zijn vanaf dinsdagavond verplicht zich daar aan te melden. Wie dat niet doet, wordt aangehouden.

Komende week worden er erbarmelijke vriestemperaturen voorspeld, waarbij het kwik wel eens onder -10 graden kan duiken. Honderden daklozen moeten in Brussel desalniettemin de nacht buiten doorbrengen. Een crisisvergadering werd maandagavond door de Brusselse regering belegd om noodoplossingen te bedenken.

Na 20 uur

Vincent De Wolf wachtte daar niet op en nam in zijn gemeente alvast bijzondere maatregelen. In het nachtasiel van het OCMW-gebouw in de Kazernelaan komt extra capaciteit voor de noodopvang van daklozen. De sanitaire voorzieningen zijn aanwezig en ook de geldende coronamaatregelen kunnen er nageleefd worden, benadrukt de Etterbeekse burgervader.

Op politiebevel worden daklozen van straat geplukt na 20 uur. "Alle daklozen op het grondgebied van Etterbeek zijn verplicht opvang te zoeken. In ons centrum kunnen we hen beschermen", zegt De Wolf. Wie de nachtopvang niet opzoekt, zal administratief aangehouden worden en verplicht naar het nachtasiel worden gebracht.

Medische controle

Bij aankomst in het nachtasiel van Etterbeek zal de dakloze onderzocht worden door een arts. Die moet dan bepalen of de dakloze fysiek sterk genoeg is om in de barkoude weersomstandigheden te overleven. Bij negatief medisch advies, wordt de dakloze tot de volgende ochtend in hechtenis gehouden. Het staat ook een medisch goedgekeurde dakloze vrij om in de opvang te blijven.

De verordening is minstens één week, tot 15 februari, van kracht en duurt tot 7 uur 's ochtends. Vincent De Wolf had in februari 2018 al eens een gelijkaardige verordening opgelegd om daklozen te beschermen tegen de vrieskou. "Ik zie het als mijn plicht als burgemeester om de veiligheid van iedereen op het grondgebied te beschermen", aldus De Wolf.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?