Dakloze man bouwt ijssculptuur op Anspachlaan: 'Ik kan maken wat je wil'

© Julia Njoroge
| Geen sneeuwman, maar een sneeuw-leeuw.

Een indrukwekkende sneeuw-leeuw deed enkele voorbijgangers op de Anspachlaan deze dinsdag even stilstaan. De maker blijkt een dakloze Brusselaar, met een verleden als ijssculpturenbouwer in Marokko.

Het was een opmerkzame BRUZZ-lezer die de sneeuw-leeuw aantrof op de Anspachlaan. "Iedereen die voorbij kwam was onder de indruk en vroeg om foto's te trekken, sommige onder ons raakten ontroerd", vertelt Julia Njoroge, die de sculptuur tijdens haar lunchpauze opmerkte. "Wij stonden met verbazing en verwondering te kijken naar de man die verantwoordelijk was voor deze creatie."

De maker van de sculptuur blijkt Slimane Ouhabi te heten. Hij kwam ongeveer twee jaar geleden naar Brussel in het kader van een gezinshereniging, maar belandde na enkele tegenslagen op straat. Nu woont hij al een jaar in een opvangcentrum van Samusocial. Een wettelijk verblijfsstatuut heeft hij wel. Hij hoopt maar al te graag werk te vinden als artiest in Brussel. Of als tuinier, zegt hij.

In Marokko woonde ik in een dorpje dat ze het Zwitserland van Marokko noemen", vertelt Ouhabi aan BRUZZ. "Ik stond er altijd om 4 uur op om sculpturen in de sneeuw te beginnen maken. De lokale kranten en televisie volgden mij. Maar sinds ik in Belgiƫ ben, draag ik veel bagage mee. Toen ik op straat belandde, dacht ik: ik moet iets blijven doen om de mensen aan te spreken."

Op zoek naar sneeuw

Ouhabi gaat vaak tekenen in de Koningsgalerij en op de Grote Markt. Bij Samusocial maakt hij portretten van zijn medebewoners. Maar op deze witte winterdagen kon hij zijn oude kunsten weer bovenhalen. "Ik wil zeker en vast nog sculpturen maken de komende dagen, als ik genoeg sneeuw vind", vertelt hij. "Als mensen mij tips kunnen geven, beloof ik dat ik mooie beelden kan maken. Ik kan alles maken wat je wil."

Wie Ouhabi naar plaatsen met veel sneeuw wil leiden in Brussel, kan hem een e-mail sturen.

Slimane Ouhabi in actie op de Marokkaanse televisie, terwijl hij een leeuw uit sneeuw bouwt in zijn thuisdorp.

Dit artikel kwam mede tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via het formulier op onze website of via Whatsapp (0489-988.988).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?