Daklozenopvang in Haren met een maand verlengd

© BRUZZ
| In dit gebouw in Haren verblijven de daklozen. Gedurende de winteropvang werden er zo'n 340 mensen opgevangen.

De meest kwetsbare daklozen kunnen nog een maand langer, tot 30 april, in het Blue Star-gebouw in Haren overnachten. De tweedelijnsbijstand van de federale overheid loopt op zijn einde, maar het Brussels Gewest verlengt de nachtopvang. Zo'n 170 daklozen, voornamelijk alleenstaande mannen, komen zaterdag wel op straat terecht.

Dat vertelt Kris Gysen van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) aan BRUZZ en werd bevestigd door het kabinet van bevoegd minister Pascal Smet (SP.A).

De federale overheid organiseerde vanaf november 2017 de tweedelijnsbijstand in Brussel. Die moest daklozen opvangen die tijdens de winter niet in Brusselse of gewestelijke opvangcentra terecht konden. Op 30 maart loopt die tweedelijnsbijstand af.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) ging niet in op het verzoek van het CAW, het Rode Kruis en Dokters van de Wereld om de federale opvang te verlengen. Dat doet het Brussels Gewest wel, maar enkel voor de 185 meest kwetsbare daklozen.

Rhimo dakloze BRUZZ 1581
© Saskia Vanderstichele
| Rhimo getuigde afgelopen zomer bij BRUZZ over het bestaan van een dakloze.

Vrouwen en gezinnen kunnen nog een maandje langer schuilen in Haren, waar ze dag en nacht verblijven. Een 170-tal alleenstaande mannelijke daklozen moet het Blue Star-gebouw zaterdag, wanneer de federale steun stopt, wel verlaten.

Gysen juicht de beslissing van het gewest, die er kwam vanwege de recente vrieskou, toe. "De bedoeling van dit project was altijd om daklozen van straat te halen en tijdens hun verblijf ook te begeleiden en te ondersteunen. We geloven in die structurele aanpak."

"Helaas is vijf maanden veel te kort. Veel daklozen komen uitgeput of ziek toe in Haren. Het duurt even voor zij helemaal hersteld zijn. Het zou zonde zijn om ze nu terug op straat te zetten. Deze maand merken we pas echt dat we vooruitgang boeken met de daklozen", aldus Gysen.

Idealiter blijft het centrum in Haren het hele jaar door open, vindt Gysen. "Deze structurele aanpak werkt, zeker als we tijd krijgen. Je kan de daklozen persoonlijk benaderen en zo hun vertrouwen winnen. Deze mensen hebben al heel wat meegemaakt", aldus de CAW-directrice.

"Ik geloof sterk in toekomstoriëntering. Het is goed om de meest kwetsbaren even uit overlevingsmodus te halen. Alleen op die manier nemen ze goede beslissingen."

Vlak naast het Blue Star-gebouw stelden Brussel-Stad en het gewest ook een gebouw ter beschikking voor de nachtopvang van transitmigranten. Zij kunnen daar nog zeker tot eind april terecht.

Vrijdag gaat Demir zelf naar Haren-Zuid om er de medewerkers van de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial en het Rode Kruis persoonlijk te bedanken voor hun werk de afgelopen vijf maanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?