jimmy bar

In de Alhambrawijk: prostituees, mafiosi én bewoners

Killyan Dauvillé
© Brussel Deze Week
18/03/2015

Een jaar geleden besloot Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) om de straatprostitutie in de Alhambrawijk aan banden te leggen. Er werd een gedoogzone ingesteld en prostituees die zich toch ergens anders opstellen, zouden worden beboet. Toch wordt de buurt nog steeds geteisterd door prostituees, pooiers en maffiosi.

D e Alhambrawijk heeft haar naam te danken aan het gesloopte Alhambratheater in de Emile Jacqmainlaan. Het Alhambra was tot 1957, toen het zijn deuren sloot, de grootste theaterzaal van Brussel. Zo’n 2.500 cultuurliefhebbers konden er bij iedere voorstelling aan hun trekken komen. Maar de laatste jaren komen er andere liefhebbers aan hun trekken in de wijk. De wijk wordt namelijk ingepalmd door prostituees en hun klanten. Vorig jaar keurde de meerderheid nochtans een plan goed dat de prostitutieoverlast in de woonwijk moest aanpakken. In plaats van in de Alhambrawijk klanten te ronselen, mogen de prostituees enkel nog tippelen op de kleine Ring en de Albert II-laan. Maar de kleine straatjes, waar ook enkele rendez-voushotels zijn, blijven populair bij de tippelaarsters.

Bars
Als je door de wijk loopt, zie je meteen dat de prostituees niet in hun gedoogzone blijven. Op elke straathoek staan een vijftal prostituees. Aan de Antwerpsepoort, waar prostituees wel mogen komen, is het het drukst. Daar staan twintig meisjes uit het voormalige Oostblok. Vrouwen van alle leeftijden staan op hoge hakken en leunen er tegen de gebouwen. Het hippe café Flamingo van Frédéric Nicolay aan de hoek met de Lakensestraat staat in schril contrast met de rest van de buurt. Het is de enige hoek waar geen prostituees staan.

Op de kasseien van de koopliedenstraat slaat een prostituee met valse Louboutins haar voet om. Twee Marokkaanse tieners fluiten haar na, maar ze stapt verder en reageert niet. De prostituees weten meteen wie potentiële klanten zijn en wie gewoon eens komt kijken. Wat verder, in de Sint-Jan Nepomucenusstraat, zijn de snackbar New York Junior en de beruchte Jimmy Bar gelegen. “De uitbater van de snackbar gaat binnenkort op pensioen en werd benaderd door Roemenen,” zegt Jan Leerman van het wijkcomité Alhambra. “Uitbaters van cafés en snackbars worden voortdurend benaderd door Roemenen, Bulgaren en Albanezen die horecazaken willen overnemen, vermoedelijk om ontmoetingsplekken voor pooiers en prostituees te creëren waar de meisjes zich snel kunnen opmaken en verwarmen.” Een van de betrokken personen zou de oud-uitbater zijn van café Tropicana. Die bar diende als uitvalsbasis voor de prostitutie in de wijk en werd in 2013 door de stad gesloten.

“Het gebouw waarin de Jimmy Bar is gehuisvest, staat te koop,” zegt Leerman. “Niets staat de uitbater van de bar in de weg om het hele gebouw te kopen.” Die bar doet, sinds de sluiting van café Tropicana, dienst als ontmoetingsplek. Als het gebouw gekocht wordt door een bende uit het prostitutiemilieu, kunnen prostituees en hun klanten meteen naar een kamertje boven de bar gaan.

Open brief
Voor de Jimmy Bar is er net een prostituee in elkaar geslagen, het bloed ligt nog op de kasseien. De uitbater giet er drie emmers water over en het bloed stroomt door het rioolrooster. De ambulance vertrekt en moet spookrijden via de Pelikaanstraat naar de Kleine Ring, omdat in het midden van de Koopliedenstraat een betonblok staat. Zo’n blokken staan er in bijna elk straatje in de wijk om te beletten dat automobilisten er blijven rondjes rijden. Vroeger waren er lange files door passanten, nu zie je enkel nog auto’s aan de Antwerpsepoort en de Antwerpselaan.

Aan die Antwerpselaan draaien de bars op volle toeren. Jimmy 2 en de Alina Bar, met roze kerkramen, zijn dag en nacht open. Af en toe stopt er een auto voor de deur, stapt er een meisje uit en loopt ze een van de bars binnen. Het enige café dat gesloten is, is ’t Genot. Het café ziet er verlaten uit. “Onlangs is de uitbater van het café door Roemenen benaderd om de huurovereenkomst over te dragen,” zegt Leerman. “De zaken draaien niet en de uitbater wil af van het café, maar wil het zeker niet verkopen aan Roemenen.”

Vorige week schreef het wijkcomité Alhambra een open brief aan Brussels burgemeester Yvan Mayeur om het probleem voor de zoveelste keer aan te kaarten. Daarin vroeg het om een krachtig signaal te sturen naar de internationale prostitutiemaffia die in de wijk ongestoord cafés overneemt. Het wijkcomité stuurde de brief omdat het vreest terrein te verliezen tegen de prostitutie in de wijk. “De Albanese, Roemeense en Bulgaarse maffia zijn momenteel heel wat handelaars aan het benaderen. Het spreekt voor zich dat dat niet positief is voor de toekomst van de wijk. Ik hoop dat er snel iets gebeurt, want anders zullen er nog meer bewoners vertrekken. Wat dan nog meer ruimte geeft aan de prostitutie om zich meer en meer in de wijk te nestelen,” besluit een bezorgde Leerman.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel in de wijk:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni