‘Maffia neemt horeca in Alhambrawijk over’

© FM Brussel
11/03/2015

Maffiosi doen pogingen om handelszaken in de Alhambrawijk over te nemen en die in te zetten voor de prostitutie. Dat zegt het wijkcomité Alhambra in een open brief. Het comité roept burgemeester Mayeur op om een krachtig signaal te geven en cafés te sluiten.

Het comité vernam van de uitbaters van enkele cafés en snackbars dat leden van de Albanese, Roemeense of Bulgaarse maffia hen onder druk zetten om hun huurovereenkomst over te dragen. Het gaat onder meer om café 't Genot, op de hoek van de Pelikaanstraat en de Antwerpselaan. “Het is een recent fenomeen”, zegt Jan Leerman van het wijkcomité Alhambra. “De gebouwen worden gebruikt als een soort vestiaire voor de prostituees, waar ze zich kunnen opwarmen of naar het toilet kunnen gaan.”

Ook de snack Baby New York werd benaderd. “En iets verderop, in de Koopliedenstraat, staat een gebouw te koop waarin de beruchte Jimmy Bar gehuisvest is”, aldus het comité. “Voor de maffia zijn er momenteel dus heel wat opportuniteiten in de Alhambrawijk, en het spreekt voor zich dat dit niet echt positief is voor de toekomst van de wijk.”

Een van de betrokken personen zou de oud-uitbater zijn van café Tropicana in de wijk. Die bar diende als uitvalsbasis voor de prostitutie in de wijk en werd in 2013 al door de Stad gesloten.

Het comité schreef daarom een open brief aan Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). “Eens die cafés open gaan, wordt het heel moeilijk om ze te sluiten”, zegt Leerman. “Het is dus belangrijk om vroeg in te grijpen.”

Daarom vraagt het comité een snel en krachtig signaal aan de uitbaters van de bars. “Mayeur beloofde recent om een aantal cafés die gelinkt zijn aan het prostitutiemilieu voor een aantal maanden te sluiten”, klinkt het. “Dat is tot op heden nog niet gebeurd, wellicht omdat er nog wat administratieve zaken geregeld moeten worden. Maar als er niet snel iets gebeurt, dan verliezen we terrein en trekken er nog meer bewoners weg. Wat dan nog meer ruimte geeft aan de prostitutie om zich duurzaam in de wijk te nestelen.” Bekijk de reportage van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni