Prostituees Alhambra: ‘Onleefbare situatie door nieuwe regels’

© brusselnieuws.be
22/05/2014

De prostituees van de Alhambrawijk klagen in een open brief het nieuwe politiereglement van de stad Brussel aan. Daardoor mogen ze enkel nog tippelen in een zone op de Antwerpsesteenweg. “Wij worden publiekelijk vernederd.”

De brief is opgesteld met hulp van de vzw Journal Intime de Quartier en werd ondertekend door 65 prostituees.

Ze gaan er niet mee akkoord dat ze sinds eind maart in een afgebakende zone op de Antwerpsesteenweg moeten staan. De Stad had dat via een nieuw politiereglement beslist, omdat de prostituees en hun klanten voor overlast zorgden in de Alhambrawijk.

De prostituees klagen dat die verandering ook met een agressieve sfeer gepaard ging. “De bank in het bushokje werd bedekt met ketchup en chocolade om ons te verhinderen te zitten. In volle zon staan wij de hele dag recht in de blauwe zone. (...) We worden blootgesteld aan de blik van iedereen, zoals op een markt, en publiekelijk vernederd.”

Vroeger was het beter, vinden de ondertekenaars. “Voordien waren we verdeeld over verschillende kleine straatjes, de dingen waren uitgebalanceerd, er was respect voor ons. Nu zijn er beledigingen van alle kanten alsof het gerechtvaardigd is om agressief te zijn tegen ons.”

De prostituees vragen meer begrip voor hun situatie. “Velen onder ons hebben kinderen, partners of echtgenotes/n. Een prostituee is niet automatisch alcoholicus, drugsverslaafd of deel van een prostitutienetwerk. Enkelen onder ons hebben universitaire diploma’s. We doen dit beroep niet voor ons plezier, in tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt. Velen onder ons zouden het trottoir als woonplaats hebben, als prostitutie niet bestond.”

De onzekere situatie vergroot ook de gevaren van prostitutie, zeggen ze. “Terwijl we niets doen dat strijdig is met de wet.”

Een kopie van de brief werd verstuurd aan burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Vorige week klaagde het Wijkcomité Alhambra nog aan dat de straatprostitutie zich voor een deel verplaatst had naar een café in de Koopliedenstraat, waar er vanop het terras klanten geronseld zouden worden. Vroeger verzamelden de vrouwen in en rond café Tropicana, maar dat werd gesloten en gekocht door de Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni