'Café Jimmy is de nieuwe Tropicana'

GDC
© brusselnieuws.be
13/05/2014

Wijkcomité Alhambra vraagt dat de Stad de terrasvergunning van een café in de Koopliedenstraat intrekt. Na de sluiting van café Tropicana is dat een nieuwe verzamelplaats voor prostituees geworden, klinkt het.

Vorig jaar kocht het OCMW van de Stad Brussel café Tropicana op. Het café was een verzamelplek voor pooiers en prostituees, meestal uit het Bulgaarse milieu.

Nu doet café Jimmy, aan de Koopliedenstraat en de Pelikaanstraat, dienst als ontmoetingsplek. “Vroeger was het een normale Turkse snackbar, maar het is overgenomen door Bulgaren”, zegt Jan Leerman van het wijkcomité.

Nieuwe carrousel
“Nu zitten er dag en nacht prostituees. Ze ronselen vanop het terras en vanop de vensterbanken van de nieuwe appartementsgebouwen in de Pelikaanstraat. Er is daardoor een autocarrousel ontstaan, vanop de Kleine Ring, via de Pelikaanstraat en terug via de Jacqmainlaan.”

De 200 eigenaars van de nieuwe appartementen in de straat hebben het stadsbestuur al om maatregelen gevraagd. Sinds het nieuwe politiereglement vorig jaar werd ingevoerd, is de Koopliedenstraat immers een prostitutievrije zone.

“De politie controleert ook regelmatig, maar ze kunnen weinig doen, want als de prostituees op het terras zitten, bevinden ze zich in een soort privézone en zijn ze dus niet in overtreding", zegt Leerman "Daarom vragen we een intrekking van de terrasvergunning.”

Afgebakende zone
Vorig jaar besliste de Stad, onder de nieuwe burgemeester Yvan Mayeur (PS), dat er enkel nog getippeld mag worden in een afgebakende zone rond de Albert II-laan, de Antwerpselaan en de Boudewijnlaan, net buiten de Vijfhoek. Leerman ziet dan ook een verbetering van de situatie.

“We hebben een goed contact met Mayeur en we zien dat hij echt iets probeert te veranderen. Maar toch is er nog werk. Er staan bijvoorbeeld nog heel veel prostituees, legaal, rond de frituur op het pleintje aan het einde van de Lakensestraat. Maar als toegangspoort van de stad is dat al zo’n drukke plek, dat de combinatie met prostitutie het plein helemaal onleefbaar maakt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni