Stad Brussel verbant prostituees uit Alhambrawijk

Vanaf vrijdag 28 maart mag er niet meer getippeld worden in de Alhambrawijk. Dat heeft Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) beslist. De prostituees krijgen een nieuwe zone rond de Albert II-laan, de Antwerpselaan en de Boudewijnlaan. Eerdere pogingen om de prostitutie in te dijken van voorganger Thielemans leverden weinig op.

Dat staat te lezen in La Dernière Heure en wordt aan brusselnieuws.be bevestigd door het kabinet van Mayeur. De burgemeester wil de straatprostituees in de wijk weg uit de Vijfhoek en hen doen verhuizen een zone aan de andere kant van de kleine Ring. De maatregel zal 24 uur op 24 gelden. Concreet zullen de prostituees moeten verhuizen naar de Albert II-laan, de Boudewijnlaan en de Antwerpselaan.

Het is niet de eerste keer dat de Stad maatregelen neemt tegen de prostitutie in de Alhambrawijk, maar die hadden tot nu toe weinig effect. Ook Mayeurs voorganger, Freddy Thielemans, wilde de prostituees uit de Alhambrawijk weg, zij het wel na 22 uur. Daarvoor werden GAS-boetes uitgeschreven, maar dat had maar weinig invloed.

'Coherenter'
Mayeur geeft toe dat de eerdere maatregelen gefaald hebben. "De mensen hebben ze niet aanvaard, en de prostituees ook niet", zegt hij. "Maar onze nieuwe maatregel is duidelijker en meer coherent dan de vorige."

De politie zal ook streng controleren of de nieuwe regeling wordt nageleefd. De prostituees zelf zullen verwittigd worden via brochures. Mayeur verwacht niet dat de maatregel meteen zal werken. "Het nieuwe plan zal geleidelijk in werking treden", zegt hij. "Met de hulp van de politie en van de stadswachten."

Autovrije Koopliedenstraat
Voorlopig komt er geen arrest van de burgemeester om het verbod in te schrijven in het politiereglement. "Maar als dat nodig is, zullen we dat invoeren", zegt Mayeur. De burgemeester wil op termijn ook het autoverkeer weren uit de Koopliedenstraat, die nu nog te maken krijgt met veel overlast door de prostitutie.

'Buurgemeentes ingelicht'
Of de nieuwe maatregel een verschil zal maken is nog maar de vraag. Al dan niet halfslachtige initiatieven van de Stad Brussel botsten in het verleden meermaals op de woede van buurgemeentes Schaarbeek en Sint-Joost, die grenzen aan de nieuwe zones. Toen Thielemans de prostitutie wou verplaatsen naar de nieuwe zones, joeg de politie van de zone Noord hen meteen weer terug de stad in.

De Stad maakt zich deze keer wel sterk dat de buurgemeentes meewerken. "Zij zijn op de hoogte gesteld", klinkt het op het kabinet-Mayeur. "En de nieuwe zone ligt uitsluitend op het grondgebied van de Stad." Daarbij moet wel gezegd dat alleen de noordelijke kant van de Albert II-laan aan de Stad toebehoort.

Wijkcomité tevreden
Het wijkcomité Alhambra, dat zich inzet voor de leefbaarheid van de wijk, is alvast tevreden. “Het plan zal de overlast in de kleine straatjes verminderen”, zegt Jan Leerman van het comité aan FM Brussel. “Het zou van de wijk een echte woonwijk kunnen maken. Ook voor de handel is het positief, want het is niet altijd makkelijk om een zaak te openen als er tien prostituees voor je etalage staan.”

Leerman gelooft wel in de kansen van het plan, ook al schoot de Stad in het verleden al verschillende keren tekort. “Het grote verschil is dat het plan onderhandeld is met de verenigingen die zich inzetten voor de prostituees”, zegt Leerman. “Ook de politie is erbij betrokken. We hebben er vertrouwen in.”

Volgens het wijkcomité zit er wel een zwak punt aan het plan: de prostituees zijn nog steeds welkom op het pleintje aan de Antwerpsepoort, bij café Flamingo end e plaatselijke frituur. “Als ze daar massaal mogen blijven staan, vrezen wij toch dat ze van daar zullen uitwaaieren over de wijk”, zegt Leerman. “De Kleine Ring en de Albert II-laan bieden genoeg kans voor de prostituees om te werken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?