OCMW Brussel-Stad koopt prostitutiebar Tropicana

Het OCMW van de stad Brussel heeft op een openbare veiling 1.255.000 euro neergeteld voor de gebouwen van café Tropicana in de Alhambrawijk. De bar, een verzamelplaats voor straatprostituees en klanten, zal gesloopt worden. Er komen woningen in de plaats.

Café Tropicana en twee aanpalende gebouwen zijn voor 1,25 miljoen euro verkocht aan het OCMW van Brussel, schrijven Le Soir en De Morgen. Dat is een stuk boven de normale waarde.

Het café naast de KVS staat al vijftien jaar lang bekend als een verzamelplaats voor straatprostituees, pooiers en klanten. Om het pand in handen te krijgen moest een vertegenwoordiger van het OCMW opbieden tegen bieders zonder bankgaranties. "Er waren allemaal Oost-Europese mannen op af gekomen. Ze hadden bankbiljetten in rolletjes bij zich", zegt OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS). "Ze smeten letterlijk cash op de tafels, waarop een andere er nog een rolletje bovenop gooide. Onze man voelde zich een beetje bedreigd."

Mogelijk ging het om mensen uit de georganiseerde misdaad. Die gang van zaken heeft de prijs stevig opgedreven; het OCMW was eerst van plan om maximum 900.000 euro te bieden. Maar Mayeur maakt zich sterk dat de investering uiteindelijk terugverdiend zal worden.

Meer terrasjes, minder geweld
De stad Brussel denkt met de aankoop de prostitutie en mensenhandel een zware slag te hebben toegebracht. De Stad wil de bar slopen en plant er woningen te bouwen. Mayeur wil er minstens twintig woningen zetten, goed voor nog eens 1 à 1,5 miljoen euro investering. In plaats van de bar zou er een andere zaak komen "die voor een andere sfeer en sociaal klimaat moet zorgen", aldus Mayeur.

Het geklasseerde gebouw aan de overkant van de straat, waarin onder andere café Flamingo gehuisvest is, werd gekocht voor 900.000 euro, en leverde uiteindelijk 20 woningen op. Het was echter niet makkelijk die te verhuren, aldus Mayeur, "omdat mensen afgeschrikt werden door de overlast die bar Tropicana 24 uur per dag veroorzaakte."

Buurtbewoners klagen al langer over overlast door prostituees en hun klanten in de Alhambrawijk. De Stad schakelde eerder al GAS-boetes in om die overlast tegen te gaan. En tegenover bar Tropicana kwam het nieuwe, hippe café Flamingo van Frédéric Nicolay. Mayeur hoopt dat er nog een dergelijke zaak komt op de plek van Tropicana. "We willen hier hetzelfde zien gebeuren als op het Sint-Goriksplein", zegt hij. "Waar terrasjes zijn, is er minder geweld."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?