Gemeenten schuiven met prostituees

© Comité Alhambra

De Stad Brussel heeft een nieuw plan op poten gezet waarbij de prostituees uit de Alhambrawijk ’s nachts moeten verhuizen naar de Albert II-laan. De gemeente Schaarbeek gaat echter niet akkoord en jaagde de vrouwen dinsdag weer weg. Ook Sint-Joost wil de verspreiding van de prostitutie tegengaan.

Overlast door prostitutie is een oud zeer in de Alhambrawijk. In een nieuwe poging om de buurtbewoners tevreden te stellen, heeft de Stad een plan opgesteld, waarbij de vrouwen die zich rond de KVS ophouden, zich na 22 uur naar de Albert II-laan moeten begeven.

Minder veilig
Het is niet de eerste keer dat de Stad de prostituees naar de Albert II-laan wil. De prostituees staan daar gewoonlijk niet om te springen, omdat de werkomstandigheden op de laan minder veilig zijn. "Er is minder verlichting, en er zijn geen cafeetjes waar de meisjes de uitbaters kennen en naartoe kunnen vluchten als ze zich bedreigd voelen", zegt Fabian Drianne van Espace P, een vereniging die de belangen van prostituees verdedigt. "Maar de Stad beloofde meer politiepatrouilles om een oogje in het zeil te houden, dus is er een akkoord bereikt."

De Albert II-laan ligt echter deels ook op grondgebied van Schaarbeek en Sint-Joost, en de afstemming met die gemeentes is blijkbaar niet gebeurd. Want toen de prostituees dinsdagavond verhuisden, liep dat niet van een leien dakje.

"De 35 à 40 vrouwen die die avond werkten, trokken zoals gevraagd naar de Albert II-laan. Maar daar werden ze weggejaagd door de politie van de zone Noord. Waarop de politie van Brussel-Stad hen toeliet om toch op hun gewoonlijke plek te blijven staan. Op de Albert II-laan mogen ze enkel op het gedeelte van de Stad staan, maar dat is natuurlijk niet zo'n groot terrein."

'Telkens voor de verkiezingen'
Burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt (FDF) is niet te spreken over de demarche van de Stad Brussel. "Wij hebben al genoeg problemen met prostitutie in de Aarschotstraat", zegt hij. "Het is niet de eerste keer dat de burgemeester van Brussel zonder overleg handelt, en het gebeurt telkens een paar maanden voor de verkiezingen. We zijn bijzonder boos en vragen dringend overleg, we willen niet dat de prostitutie verschoven wordt naar onze gemeente."

Clerfayt zit vanmorgen samen met zijn politiediensten. Hij is van plan om de prostituees op de Albert II-laan telkens te laten wegjagen.

Ook zijn collega Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost, is niet opgezet met de démarche van de Stad. Kir gaf aan geen bijkomende sekswerkers te dulden op het grondgebied van zijn gemeente. Ook hij gaf de politie opdracht de prostituees te verjagen.

Belangrijk nieuw plan
Bij het kabinet van burgemeester Thielemans (PS) zitten ze wat verveeld met de zaak. "De actie is onderdeel van een erg belangrijk plan, waarover we al maanden samenzitten met alle partners", zegt woordvoerster Perrine Marchal. "Het is absoluut niet de bedoeling de prostituees naar Schaarbeek te jagen. We hebben een speciale zone voorzien op de Albert II-laan, die op ons grondgebied ligt en deels op dat van Sint-Joost, waarmee we afspraken gemaakt hebben. Maar mogelijk was daar de eerste nacht wat onduidelijkheid over." Het project zal zes maanden lopen en wordt daarna geëvalueerd.

De burgemeester van Schaarbeek is wel op de hoogte gebracht, zegt Marchal. "Maar die brief is wel dinsdag pas vertrokken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?